Tipul bucătăriei:
Tort italian cu ciocolata alune
- serveste 6
- Uşor
Această rețetă de prăjitură cu ciocolată și alune (torta alla nocciola) celebrează o combinație clasică și este delicios de indulgent. Este un desert grozav pentru cină sau o coacere festivă.
Încercați tortul nostru italian cu ciocolată și alune, apoi verificați tortul nostru clasic de Crăciun, panettone, brownies-uri de Crăciun și mai multe idei de copt de Crăciun.
Ingrediente
- alune de padure 250 g
- zahăr pudră 250 g
- ciocolata neagra 200 g
- unt 200 g
- ouă 6, separate
- Frangelico 2 linguri (optional)
GANACHE DE CIOCOLATA
- ciocolata neagra 120 g, tocat
- frișcă 200 ml
Metodă
-
Pasul 1
Încinge cuptorul la 180C/ventilator 160C/gaz 4 și tapetează o tavă cu hârtie de copt. Prăjiți alunele la cuptor timp de 10 minute, apoi transferați-le pe un prosop și frecați pentru a le scăpa de coajă.
-
Pasul 2
Încinge 100 g de zahăr într-o tigaie la foc mediu-mic, până se topește. Adăugați alunele, amestecând pentru a acoperi nucile cu zahărul caramelizat. Continuați să gătiți timp de 5 minute, scuturând tigaia până când alunele sunt acoperite complet cu zahărul caramelizat. Se toarnă alunele înapoi pe tava de copt și se lasă să se răcească complet. Zdrobiți-le grosier într-un robot de bucătărie și lăsați deoparte 3 linguri pentru decorarea blatului tortului. Continuați să procesați alunele rămase până când sunt măcinate fin.
-
Pasul 3
Dati cuptorul pana la 190C/ventilator 170C/gaz 5. Topiti ciocolata si untul intr-un castron peste apa clocotita pana se omogenizeaza, apoi adaugati alunele macinate. Se lasa deoparte la racit 15 minute.
-
Pasul 4
Într-un castron mare, bate gălbenușurile de ou și zahărul rămas până când palidează și își dublează volumul. Încorporați amestecul de ciocolată și alune răcit.
-
Pasul 5
Bateți albușurile spumă într-un castron separat până se formează vârfuri tari, apoi amestecați-le în amestecul de ciocolată și alune. Se amestecă Frangelico (dacă se folosește). Se toarna amestecul intr-o tava rotunda de 20 cm tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor 1 ora, sau pana cand o frigaruie introdusa in tort iese curata. Acoperiți tortul cu folie dacă blatul devine prea închis.
-
Pasul 6
Răciți tortul în tavă timp de 10 minute, apoi scoateți-l ușor din tavă și lăsați-l să se răcească complet în timp ce faceți ganache-ul. Pune ciocolata tocata intr-un bol. Încălziți smântâna într-o cratiță mică la foc mediu-mic până aproape că fierbe. Se ia de pe foc si se toarna deasupra ciocolata. Se lasa sa se topeasca cateva minute si apoi se amesteca pana devine stralucitoare.
-
Pasul 7
Cand prajitura s-a racit, intindem deasupra ganache-ul de ciocolata si stropim cu pralina de alune. A se păstra într-un recipient ermetic timp de 3-5 zile.