Tipul bucătăriei:
Scoici Mornay
- serveste 2
- Uşor
Această rețetă clasică de la Valentine Warner pentru scoici dulci într-un sos de brânză care clocotește este un aperitiv delicios sau o masă mai ușoară pentru doi
Ingrediente
- scafandru a prins scoici 6 mari, decojite (păstrați cojile)
- ulei de floarea soarelui
SOS DE MINANE
- unt 25 g
- făină simplă 1 lingura nivela
- lapte
- vin alb sec 2 linguri
- gruyère 40 g, ras fin
Metodă
-
Pasul 1
Se toarnă 1 linguriță de ulei pe o farfurie mică. Încinge o tigaie mică la foc mare. Luați o scoică și scufundați ambele părți în ulei. Asezonați cu puțină sare. Repetați cu scoicile rămase. Când tigaia este foarte fierbinte, adăugați scoici și gătiți aproximativ 30 de secunde pe fiecare parte, până când se formează crustă maro auriu, dar doar foarte ușor fierte. Transferați pe o farfurie.
-
Pasul 2
Topiți untul într-o tigaie mică și amestecați făina cu un tel mic, de metal. Gătiți făina aproximativ 30 de secunde, dar nu o ardeți sau va trebui să începeți din nou. Adăugați treptat 125 ml de lapte și vinul. Gatiti un minut sau doua, amestecand continuu, apoi adaugati un praf de sare si gruyère.
-
Pasul 3
Bateți până când brânza se topește și sosul este neted și lucios – ar trebui să acopere cu plăcere dosul lingurii fără să alunece. Se mai adauga 1-2 linguri de lapte pana se ajunge la consistenta potrivita. Se condimentează cu sare și piper alb măcinat.
-
Pasul 4
Tăiați scoicile în jumătate pe orizontală și puneți monede cărnoase, una lângă alta, în partea cea mai adâncă a fiecărei scoici. Se pune peste sosul de dimineață și se pune pe o tavă rezistentă. Întărește fiecare coajă cu o mică foaie de folie, astfel încât sosul să rămână la nivel în jurul fiecărei scoici.
-
Pasul 5
Încinge grătarul la cea mai fierbinte setare. Prăjiți aproape de elementul roșu încins timp de aproximativ 2½ minute sau până când sosul este ușor rumenit și clocotește.
Informatii nutritionale
- Kcals 335
- Gras 21.8g
- Carbohidrați 8.3g
- Fibră 0,2g
- Proteină 25.7g
- Sare 1.12g