Tipul bucătăriei:
Capon gătit în vin de hidromel condimentat cu morcovi prăjiți, muguri și crutoane
- serveste 6
- Puțin efort
Caponul, puiul mare, este o carne cu adevărat specială de gătit în timpul sărbătorilor. Hidrolul condimentat conferă rețetei de oprire a spectacolului lui Ben Spalding un aspect de iarnă.
Ingrediente
- clapon 1, aproximativ 3 kg
- mied 1 x sticla de 700 ml
- supă de pui 250 ml
- boabe de piper negru 10
- anason stelat 2
- bat de scortisoara 1/2
- boabe de ienupăr 5
- cimbru 4 crengute
- maghiran 4 crengute
- usturoi 3 cuișoare, tăiate felii
- ulei de rapita sau de floarea soarelui
- fulgi de sare de mare
- unt nesarat 100 g
VEG
- morcovi subțiri 500g grămadă, curățată sau decojită
- miere limpede 4 linguri
- seminte de chimen 2 linguri
- varza de Bruxelles mici 250 g, tăiate și tăiate la jumătate prin rădăcină
Crutoane
- pâine cu maia 1/2 pâine, tăiată în pătrate
Metodă
-
Pasul 1
Luați pasărea din frigider cu aproximativ o oră înainte de a o găti, pentru a o aduce la temperatura camerei. Aduceți hidromelul, bulionul de pui și mirodeniile, ierburile și usturoiul la fiert într-o tigaie mică și apoi răciți la temperatura camerei. Încinge cuptorul la 180C/ventilator 160C/gaz 4. Pune căponul într-o tavă mare și adâncă și se freacă cu ulei, apoi se condimentează mult cu sare fină și piper negru măcinat peste tot, inclusiv cavitatea.
-
Pasul 2
Se toarnă bulionul de hidromel cu condimentele direct peste capon și se lasă bulionul să facă un bazin în fundul tăvii, apoi se bagă la cuptor și se fierbe timp de 45 de minute pe kilogram (deci o pasăre de 3 kg ar dura 2 ore și 15 minute) . Ungeți pasărea cu suc la fiecare 20 de minute – acest lucru va lăsa aroma de hidromel condimentat să pătrundă în carne.
-
Pasul 3
Pentru a verifica dacă pasărea este gătită, străpungeți cea mai grasă parte a coapsei și vedeți dacă sucurile curg limpede. Dacă nu lăsați-i încă 10-15 minute, verificați din nou. Odihnește-te 1 oră sub folie.
-
Pasul 4
Se amestecă morcovii cu mierea și semințele de chimen și se amestecă cu mâinile pentru a-i acoperi bine, se condimentează cu sare fină și piper negru, apoi se întinde pe o tavă mare în strat plat. Se da la cuptor pentru 30 de minute pana se fierbe dar tot cu o muscatura si glazura bine in mierea de chimen. Puneți mugurii într-o oală mare cu apă clocotită cu 2 pumni mari de sare fină – verificați gustul apei, ar trebui să fie incredibil de sărat, cu gust de mare. Aceasta înseamnă că sarea va pătrunde în legume și va da profunzime a aromei, astfel încât nu va trebui să adăugați multă sare la sfârșitul gătitului. Fierbeți până când sunt doar al dente (aproximativ 2-3 minute).
-
Pasul 5
Pentru a face sosul, îndepărtați grăsimea de pe hidromelul condimentat, strecurați-l într-o cratiță și fierbeți pentru a reduce la jumătate, apoi adăugați 100 g unt. Pâinea se prăjește în puțin ulei câteva minute până devine aurie apoi se condimentează. Serviți căponul pe un platou cu toate acompaniamentele.
Informatii nutritionale
- Kcals 931
- Gras 49,9g
- Carbohidrați 42.7g
- Fibră 4.3g
- Proteină 69.2g
- Sare 3.08g