Skip to content

Tipul bucătăriei:

Kyet thar kyaw (pui prăjit birmanez)

Kyet thar kyaw (pui prăjit birmanez)

Tipăriți această rețetă
Imprimați numai dacă este necesar pentru a proteja mediul

  • Serveste 4 ca principal cu orez sau 6 ca gustare
  • Uşor

Surorile Rangoon își încântă mesele din clubul de cină cu mâncăruri de inspirație birmaneză din 2013 – aici își împărtășesc părerea despre o mâncare populară de stradă din Birmania


Această rețetă de pui birmanez provine de la Emily și Amy Chung – surori, doctori și bucătari de casă care au început să vândă clubul de cină Rangoon Sisters în 2013, gătind mâncăruri inspirate de mama și bunica lor și de moștenirea lor anglo-birmano-chineză. Această rețetă provine din prima lor carte de bucate, The Rangoon Sisters (20 GBP, Ebury Press), care documentează rețetele din familia și clubul de cină.

Puiul prăjit birmanez este condimentat cu ardei iute și curcumă și este servit în mod tradițional pe os, fără aluat. În 2015, Yangon a văzut sosirea primei ramuri a marii articulații internaționale de pui prăjit pe care le cunoaștem și le iubim cu toții, la cozi uriașe. Aceasta este ideea noastră – un hibrid dintre vechi și noi, folosind coapsele de pui dezosate pentru viteza de gătit și pentru că sunt mai suculente, dar puteți folosi file de sân dacă preferați. Sosul acru de scufundare (achin yay) oferă un pumn și se potrivește deosebit de bine cu gustări prăjite. Dacă nu puteți obține pulpa de tamarind, o puteți înlocui cu o linguriță de pastă de tamarind gata preparată amestecată cu 100 ml de apă fierbinte.

Ingrediente

  • fileuri de coapsa de pui fara piele 600g
  • orez gatit a servi (opțional)

MARINADA

  • turmeric măcinat 1 linguriță
  • paprika 1 linguriță
  • sos de pește 1 lingură

ALUAT

  • ouă 2, bătut
  • faina de porumb 75g
  • făină de orez 75g
  • piper negru o măcinare bună
  • pudră de ardei iute ½ linguriță, (opțional)
  • ulei neutru (vegetal, floarea soarelui sau arahide) pentru prăjit adânc

ACHIN YAY (SOS DE ÎNCĂLZIRE)

  • pulpa de tamarind 25g
  • zahăr de palmier sau zahăr brun moale deschis 1 lingură
  • usturoi 2 cuișoare
  • ghimbir ½ o bucată de mărimea degetului mare
  • ardei cu ochi de pasăre 1
  • sos de pește 1 linguriță

Metodă

  • Pasul 1

    Pregătiți tamarindul adăugând 50 ml de apă clocotită în pulpa de tamarind într-un vas termorezistent și lăsați-l câteva minute. Folosiți o furculiță pentru a rupe în continuare pulpa, apoi strecurați-o printr-o sită, aruncând orice pietre, astfel încât să rămâneți cu apa de tamarind.

  • Pasul 2

    În timp ce apa de tamarind este încă caldă, adăugați zahărul din palmier și amestecați până se dizolvă.

  • Pasul 3

    Zdrobiți usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute într-o pastă folosind un pistil și un mortar sau blitz într-un robot de bucătărie. Se adaugă pasta și sosul de pește la tamarind, se amestecă bine și se lasă deoparte.

  • Pasul 4

    Tăiați puiul în bucăți de 2-3cm și amestecați bine cu ingredientele pentru marinată într-un vas pentru a acoperi, apoi acoperiți și lăsați să se marineze la frigider timp de 1 oră.

  • Pasul 5

    Când sunteți gata să prăjiți, asamblați o stație de prăjire lângă aragaz: un vas care conține ouăle bătute, unul care conține făină mixtă, piper negru, praf de ardei iute (dacă se folosește) și 1/2 linguriță de sare de mare și, de asemenea, o farfurie căptușită cu hârtie de bucătărie gata pentru puiul gătit.

  • Pasul 6

    Încălziți uleiul la o adâncime de cel puțin 5cm într-un wok sau tigaie adâncă. Testați pregătirea uleiului cu o bucată de pâine de 1cm – dacă sfâșie energic și se ridică rapid la suprafață, uleiul este suficient de fierbinte (ar trebui să fie aproximativ 190C dacă aveți un termometru).

  • Pasul 7

    Luați o bucată de pui și înmuiați-l în ou, apoi drageți-l în amestecul de făină, asigurându-vă că este acoperit uniform și puneți-l cu grijă în tigaie pentru a se prăji timp de aproximativ 5 minute. Întoarceți piesele cu clești rezistente la căldură pentru a vă asigura că gătesc uniform. Verificați dacă o bucată este gătită tăind-o în jumătate, apoi scoateți bucățile și transferați-le pe farfuria tapetată cu hârtie de bucătărie și răciți-le ușor.

  • Pasul 8

    Repetați cu restul de bucăți de pui, dar nu supraaglomerați tigaia (probabil va trebui să faceți acest lucru pe loturi).

  • Pasul 9

    Se condimentează cu sare de mare și se servește cu sosul de scufundare ca gustare sau cu orez ca bază.

Informatii nutritionale

  • Kcals 384
  • Gras 21.1g
  • Saturează 3.3g
  • Carbohidrați 26.2g
  • Zaharuri 5.4g
  • Fibră 0,8g
  • Proteină 21.9g
  • Sare 2g
.
#Kyet #thar #kyaw #pui #prăjit #birmanez
Gătit cu drag de pe
Evaluează această rețetă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *