Tipul bucătăriei:
Portokalopita (tort grecesc cu portocale)
- serveste 8
- Uşor
Portokalopita este o prăjitură grecească cu portocale și filo. Tradiționalul este de obicei foarte dulce și spongios, dar am redus zahărul și am folosit mai multe ouă pentru a-l face cremă. Această rețetă vine de la restaurantul Crouch End, Kalimera
Încercați această rețetă de portokalopita, apoi consultați rețetele noastre grecești de loukoumade, baklava și mai multe rețete grecești.
Ingrediente
SIROP
- zahăr pudră 150 g
- scorţişoară 1 baton
- portocale 2, tăiate la jumătate și suc
TORT
- unt pentru tablă
- aluat filo 200g (aproximativ 6 foi)
- făină simplă pentru praf
- portocale 2, cu coajă și suc (veți avea nevoie de 150 ml)
- iaurt grecesc 300 g
- ulei de masline 100 ml
- zahăr pudră 80 g
- praf de copt 1 lingura
- ouă 6, batut pana devine spumos
- iaurt grecesc sau inghetata de vanilie a servi
Metodă
-
Pasul 1
Încinge cuptorul la 140C/ventilator 120C/gaz 1. Pentru a face siropul, încălziți încet toate ingredientele într-o tigaie pentru a dizolva zahărul, apoi fierbeți scurt pentru a face un sirop subțire. Se strecoară și se răcește. Important este ca siropul să fie făcut înainte și turnat la rece pe prăjitura fierbinte.
-
Pasul 2
Ungeți cu unt o formă de tort de 23 cm și pudrați cu făină. Se usucă foile filo la cuptor pentru 20 de minute, se răcesc pe un grătar, apoi se sfărâmă.
-
Pasul 3
Dați cuptorul la 210C/ventilator 190C/gaz 7. Amestecați restul ingredientelor de prăjitură plus un praf de sare într-un bol și amestecați bine, apoi adăugați foile filo rupte. Se toarnă în tavă, se pune în fundul cuptorului și se coace 35-40 de minute sau până când o frigărui înfiptă în mijloc iese curată.
-
Pasul 4
Faceți găuri peste tot deasupra prăjiturii cu o frigărui și turnați imediat peste siropul rece. Acoperiți tortul pentru a vă asigura că se menține cald și absoarbe rapid siropul. Se răcește, apoi se răcește peste noapte. Se serveste rece cu iaurt grecesc sau inghetata de vanilie.
Informatii nutritionale
- Kcals 397
- Gras 17.9g
- Saturate 3.6g
- Carbohidrați 48,9g
- Zaharuri 34.7g
- Fibră 1.1g
- Proteină 9.6g
- Sare 1g