Tipul bucătăriei:
Baba cu rom cu mere caramelizate si crema chantilly
- serveste 6
- Puțin efort
Oaspeții tăi vor adora acest deliciu retro. Baba cu rom dulce și siropos, servit cu mere caramelizate, ridică acest fel de mâncare clasic la o budincă de petrecere de care să fii mândru. Pregătirea aluatului necesită puțin efort, dar merită. Se serveste cu merele in lateral si crema Chantilly pentru a termina.
Faceți aceste baba cu rom cu mere caramelizate, apoi consultați-ne tort cu rom, baba de merisor si portocale și mai multe spectacole Deserturi de Crăciun.
Ingrediente
- tot laptele 30 ml
- drojdie proaspătă 10 g sau folosiți 1½ linguriță de drojdie activă uscată
- făină de pâine tare 115g, cernute
- zahăr pudră 10 g
- ouă 2 medii, bătute
- unt 50g, inmuiat la temperatura camerei
- crema dubla 150 ml
- zahăr pudră 1 lingura
- extract de vanilie 1 lingura
mere caramelizate
- zahăr pudră 125 g
- bat de scortisoara ½
- anason stelat 1
- pastaie de vanilie ¼, semințe
- mere Braeburn 2, decojite și tăiate felii
sirop de rom
- zahăr pudră 200 g
- rom negru 100 ml, plus suplimentar la înmuiat
- stafide aurii 200 g
Metodă
-
Pasul 1
Pentru a face aluatul, se încălzește laptele la călduț și se sfărâmă în drojdie până se dizolvă. Adăugați 15 g de făină și lăsați undeva cald să fermenteze aproximativ 20 de minute.
-
Pasul 2
Pune restul de faina, zaharul si un praf mare de sare intr-un mixer electric cu carlig de aluat. Adăugați ouăle la ingredientele uscate cu amestecul de drojdie și bateți timp de 10-15 minute până când aluatul devine elastic. Se lasa la dospit in bol pana isi dubleaza volumul, apoi se bate untul moale.
-
Pasul 3
Se pune amestecul într-o pungă cu duză largă și se țin între 6 forme mici de dariole (unse cu unt dacă nu sunt antiaderente). Lăsați încă 30 de minute până la o oră până se dovedește.
-
Pasul 4
Se incinge cuptorul la 200C/ventilator 180C/gaz 6. Se coace pe o tava de copt timp de 20 de minute pana se rumenesc, apoi se scot din forme si se lasa sa se raceasca complet.
-
Pasul 5
Pentru a face merele caramelizate, se încălzește o tigaie la foc mediu timp de 5 minute, se adaugă zahărul și se încălzește până la un caramel auriu. Adăugați merele și condimentele și gătiți ușor până când merele sunt moi și caramelizate. Se da deoparte la racit.
-
Pasul 6
Pentru a face siropul de rom încălziți zahărul și 400 ml apă împreună până când zahărul se dizolvă. Se fierbe pana devine siropos apoi se raceste complet inainte de a adauga romul. Se încălzește puțin sirop, se adaugă o mână de stafide aurii și se lasă la macerat.
-
Pasul 7
Tăiați babașurile în jumătate și înmuiați în siropul cald rămas până când se îmbibă bine (puneți cu un strop de rom în plus pentru a vă asigura că îl puteți gusta).
-
Pasul 8
Bateți smântâna dublă, zahărul pudră și vanilia împreună.
-
Pasul 9
Împărțiți merele caramelizate în farfurii adăugați două jumătăți de baba la fiecare sandvișat cu puțină smântână. Serviți felii foarte subțiri de măr ca salată proaspătă alături, dacă doriți.
Informatii nutritionale
- Kcals 483
- Gras 22.1g
- Carbohidrați 62.2g
- Fibră 1.8g
- Proteină 4.5g
- Sare 0,5g