Tipul bucătăriei:
Pâine de cartofi dulci, castane și caise
- serveste 6
- Uşor
Toată lumea va adora această pâine ușoară de cartofi dulci, castane și caise – fă-o pentru o piesă centrală uimitoare de Crăciun cu legume
Ingrediente
- cartofi dulci 750 g, decojite și tăiate în cuburi de 2 cm
- ulei de masline
- ceapa 3 mici, tocate
- unt sărat 2 linguri
- chimen măcinat 3 lingurite
- coriandru 2 lingurite
- buzdugan macinat 1 lingura
- salvie 16 frunze, 6 mărunțite mărunt
- castane fierte ambalate în vid 400 g
- naut tavă de 400 g, scursă
- catene proaspete 100 g
- ouă 2, batut cu furculita
- caise uscate 125g, 5 mici intregi rezervate, restul taiate cubulete
- nuci 100 g, tocat grosier
- pătrunjel cu frunze plate tocat pentru a face 5 linguri
- miere curgătoare ½ linguriță
Metodă
-
Pasul 1
Încinge cuptorul la 200C/ventilator 180C/gaz 6. Se amestecă cartoful dulce cu 2 linguri de ulei, se întinde pe o tavă de copt și se prăjește timp de 25 de minute până se înmoaie și devin aurii.
-
Pasul 2
Fierbeți ceapa cu 1 lingură de unt într-o tigaie mare timp de 10-15 minute până când se înmoaie foarte bine. Se amestecă toate condimentele și salvia mărunțită și se prăjesc încă 2 minute.
-
Pasul 3
Pune jumatate de castane intr-un robot de bucatarie si paseaza pana se toaca marunt, apoi varsa intr-un castron mare. Puneți năutul în robotul de bucătărie cu 1/3 din cartofii dulci prăjiți și pulsați pentru a se zdrobi împreună. Pune și asta în bol.
-
Pasul 4
Păstrați 7 din castane întregi rămase și tocați restul grosier de câteva ori, apoi turnați în celelalte ingrediente cu ceapa condimentată, pesmet, ouă, caise tocate, nucă, pătrunjel, 1 linguriță sare și puțin piper. Puneți mâna pentru a da totul un amestec bun, apoi amestecați ușor prin cea mai mare parte a cartofilor dulci prăjiți, lăsând puțin pentru blat.
-
Pasul 5
Ungeți cu unt o formă mare de pâine (aproximativ 7 x 11 x 24 cm) și tapetați cu o fâșie lungă de hârtie de copt care acoperă fundul și cele două capete. Împachetați bine amestecul în tavă și acoperiți cu folie (pâinea poate fi răcită până la o zi în această etapă).
-
Pasul 6
Încinge cuptorul la 160C/ventilator 140C/gaz 3 (sau se gătește alături de curcan) și se coace timp de 1 oră. Înfășurați într-un prosop pentru a se menține cald în timp ce restul cinei se termină la cuptor.
-
Pasul 7
Între timp, pentru a face toppingul, puneți untul rămas într-o cratiță mică și sfârâiți toate frunzele de salvie timp de un minut. Pescuiți-le ca să devină crocante, apoi adăugați castanele și caisele întregi rezervate împreună cu mierea. Gatiti pana cand totul devine auriu si lipicios, apoi adaugati cartofii dulci rezervati pentru a se incalzi.
-
Pasul 8
Desfaceți tava și slăbiți pâinea trecând cu un cuțit pe marginea formei. Întoarceți-l pe o farfurie de servire, îndepărtați tava și hârtia și puneți deasupra amestecul lipicios de castane cu restul de unt de miere din tigaie, plus frunzele de salvie crocante. Se felie pentru a servi.
Informatii nutritionale
- Kcals 681
- Gras 25.6g
- Saturate 5.7g
- Carbohidrați 89,2g
- Fibră 15.8g
- Proteină 15.7g
- Sare 0,9g