Skip to content

Tipul bucătăriei:

O farfurie albă acoperită cu un panettone auriu cu două felii în lateral

Panettone clasic

Tipăriți această rețetă
Imprimați numai dacă este necesar pentru a proteja mediul

  • servește 8-10
  • Uşor

Panettone este o coacere clasică italiană de Crăciun, care se dovedește în mod tradițional lent timp de 72 de ore. Am folosit drojdie cu acțiune rapidă pentru a crea o versiune ușoară, preparată acasă – serviți cu cafea pentru un mic dejun decadent


Faceți un panettone clasic, apoi verificați stollen, plăcintele tocate, prăjitura de Crăciun și alte rețete de copt de Crăciun.

Ingrediente

  • tot laptele 150 ml
  • drojdie uscată cu acțiune rapidă plic de 7 g
  • făină de pâine albă tare 500 g, plus extra pentru praf
  • zahăr tos auriu 100 g
  • ouă 3, bătut
  • vin de Marsala 50 ml, plus 2 linguri
  • lămâie 1, zestă
  • portocale 1, zestă
  • sultane sau stafide 150 g
  • coaja mixta 50 g
  • unt înmuiat, pentru tavă

PENTRU TOPING

  • ou 1, bătut
  • fulgi de migdale 20 g
  • zahăr tos auriu 1 lingura

Metodă

  • Pasul 1

    Se toarnă laptele într-o tigaie mică și se încălzește la foc mic până când se aburește (nu trebuie să fie prea fierbinte sau să fiarbă). Alternativ, faceți acest lucru într-un vas termorezistent în cuptorul cu microunde. Se amestecă drojdia și se lasă 5 minute până când amestecul devine spumos.

  • Pasul 2

    Puneți făina și zahărul în bolul unui mixer și adăugați ½ linguriță de sare de mare fină. Amestecați împreună cu accesoriul pentru cârlig de aluat, apoi turnați amestecul de drojdie, oul bătut, 50 ml de vin de marsala și toată coaja de citrice. Se amestecă timp de 6-8 minute sau până se formează un aluat omogen. Se acoperă și se lasă la crescut într-un loc cald timp de 2-3 ore sau până când își dublează volumul.

  • Pasul 3

    Între timp, turnați sultanele într-o tigaie mică și turnați peste cele 2 linguri de vin marsala rămas. Se incinge usor la foc mic pana se abureste, apoi se ia de pe foc si se lasa la macerat in timp ce pregatesti tava.

  • Pasul 4

    Unge cu unt baza și părțile laterale ale unei forme rotunde de 20 cm adâncime. Tapetați de două ori baza și partea laterală cu hârtie de copt, astfel încât hârtia să iasă la aproximativ 5 cm de partea de sus a formei. Întindeți aluatul crescut pe o suprafață de lucru ușor înfăinată și aplatizați ușor cu palmele. Scurgeți sultanele înmuiate, apoi împrăștiați-le peste aluat împreună cu coaja amestecată. Returnați aluatul, frământând fructele, timp de 2-3 minute sau până când totul se împrăștie uniform. Dați aluatul o formă rotundă și puneți-l în tava pregătită. Se acopera usor si se lasa la crescut inca 2-3 ore sau pana isi dubleaza din nou volumul.

  • Pasul 5

    Încinge cuptorul la 180C/ventilator 160C/gaz 4. Unge oul bătut peste aluatul crescut și se împrăștie peste fulgi de migdale și zahăr tos auriu. Coaceți 50 de minute până devin aurii și doriți bine. Se lasa la racit 10 minute in tava, apoi se transfera pe un gratar pentru a se raci complet. Se va păstra timp de o săptămână într-un recipient ermetic.

Informatii nutritionale

  • Kcals 358
  • Gras 4.7g
  • Saturate 1.4g
  • Carbohidrați 65.1g
  • Zaharuri 26.4g
  • Fibră 2.4g
  • Proteină 10.6g
  • Sare 0,40g
#Panettone #clasic
Gătit cu drag de pe
Evaluează această rețetă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *