Tipul bucătăriei:

O farfurie de budincă din Yorkshire cu sos fiind turnată peste

Sos de vita

Tipăriți această rețetă
Imprimați numai dacă este necesar pentru a proteja mediul
  • face 750ml
  • Uşor

Iată cum să creați sosul caros, complet aromat, lucios. Doar chestia asta, pentru ritualul săptămânal de prânz de duminică


Nici o friptură de duminică nu este completă fără un ulcior de sos fierbinte, neted de mătăsos, profund sărat (ca să nu mai vorbim că este un acompaniament obligatoriu la plăcintă sau cârnați și piure). Secretul este să-ți iei timp pentru a face un stoc cu adevărat grozav și apoi să-i permiți să reducă ușor pentru a concentra acele arome carnoase și caramelizate, precum și să eliberezi gelatina care conferă sosului acea senzație superbă de mătase. Urmați acești pași simpli și vă garantez că veți ajunge cu cea mai mare barcă de sos pe care ați făcut-o vreodată. Și dacă doriți să mergeți cu miel, pui sau carne de porc – schimbați doar oasele de vită cu aceeași greutate a cărnii pe care o mâncați.


Cum se face sos de vită perfect

A face inventarul

Secretul oricărui sos bun este stocul – iar secretul oricărui sos bun este în oase. Aripile de pui și oasele de vită conțin cantități mari de gelatină și colagen – odată ce sunt dizolvate în stoc și reduse, acestea conferă sosului o senzație de gură mătăsoasă, precum și pungi de aromă.

Timp de reactie

Prăjirea oaselor și a legumelor îi va conferi sosului o aromă profundă. Prăjirea caramelizează grăsimea și carnea de pe oase – cunoscută sub numele de reacția Maillard – unde are loc o reacție între aminoacizi și zaharuri. Acestea se dizolvă apoi în stoc în timpul fierberii, pentru a da o aromă foarte cărnoasă și o culoare închisă.

O face cu blândețe

O fierbere lentă și o degresare abundentă vor avea ca rezultat un sos mai clar și mai lucios – fierberea prea tare a lichidului va omogeniza acele grăsimi și impurități care altfel ar sta deasupra, dând un sos înnorat și gras.

Vin fin

Adăugarea de vin roșu redus (veți observa diferența dacă utilizați un vin de calitate mai bună) va da echilibrul de sos – aciditatea vinului va contracara o parte din carnea de sos, asigurându-se că nu are un gust prea bogat.

Know-how francez

Amestecarea de unt înmuiat și făină (beurre manié) și băutură la sfârșit este o tehnică clasică franceză de îngroșare a sosurilor și sos – untul va da un plus de strălucire sosului.


Sos de vita

Ingrediente

  • oase de vita 750g (spuneți măcelarului că doriți să faceți stoc)
  • aripioare de pui 750g
  • ceapa 2, tocat
  • morcovi 2, tocate aproximativ
  • țelină 3 bastoane, tocate grosier
  • boabe de piper negru 8
  • cimbru câteva crenguțe
  • vin roșu 175 ml
  • unt nesarat 2 linguri, înmuiate
  • făină simplă 2 linguri

Metodă

  • Pasul 1

    Încălziți cuptorul la 220C / ventilator 200C / gaz 7. Ridicați oasele de vită, aripile de pui și toate legumele pe o tavă mare de prăjire și prăjiți-le timp de 1 oră până când sunt cu adevărat clare și rumenite.

  • Pasul 2

    Se toarnă cu grijă o parte din grăsimea din tavă într-un ramekin, apoi se încarcă toate legumele și oasele într-o tigaie mare cu boabe de piper negru, cimbru și 1,5 litri de apă rece, asigurându-se că se răzuiește cu adevărat tava de prăjire pentru a include orice bucăți cruste de pe fund.

  • Pasul 3

    Aduceți la fierbere ușoară și lăsați să fiarbă timp de 1 oră și 30 de minute, folosind o lingură de lemn pentru a rupe aripile în timpul gătitului pentru a elibera mai multă gelatină. Îndepărtați din când în când orice grăsime sau impurități. Se strecoară printr-o sită fină într-un vas sau recipient, folosind o ladă pentru a stoarce tot lichidul din carne și oase. În această etapă, puteți acoperi, răci sau îngheța stocul pentru utilizare viitoare sau utilizați imediat.

  • Pasul 4

    Încălziți o tigaie mare, adâncă, la foc mediu și adăugați vinul roșu și bula până se reduce cu o treime. Se toarnă bulionul strecurat și se fierbe ușor timp de 45 de minute, degresând regulat sau până când sosul s-a îngroșat și arată lucios.

  • Pasul 5

    Se amestecă untul înmuiat și făina simplă până se omogenizează, apoi se amestecă în sos, apoi se fierbe timp de 15-20 de minute sau până se îngroașă. Condimentează și servește.

.
#Sos #vita
Gătit cu drag de pe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Redimensionarea fontului
Contrast