Tipul bucătăriei:
Halibut cu sos de susan de soia si taitei de hrisca
- serveste 8
- Uşor
Cuvântul mandarin pentru pește este „yu” și în timpul sărbătorilor de Anul Nou oamenii își doresc reciproc „Nian nian you yu”, care se traduce prin „Aveți din belșug în fiecare an”. Servirea peștelui întreg simbolizează unitatea și completitudinea. Compensați „incompletitudinea” utilizării fileurilor, servind acest fel de mâncare cu pak choy mic aburit întreg și tăiței de hrișcă netăiați (fideii netăiați simbolizează longevitatea).
Ingrediente
- fidea de hrișcă (soba). 600g
- ulei de arahide
- file de halibut 8, asezonate cu sare si piper
- mic pak (bok) choy 400g, fierte la abur pentru a servi
- seminte de susan a decora
- usturoi 2 cuișoare, zdrobite
- rădăcină de ghimbir ras pentru a face 1 lingura
- sos de soia usor 6 linguri
- ulei de susan prajit 2 linguri
- ceapa verde 2, feliate pe lungime
- ardei iute roșu 1 mediu, fără sămânță și tocat mărunt
- coriandru un buchet mic, tocat grosier
- ulei de susan prajit 8 linguri
- mirin 3 linguri
- sos de soia usor 5 linguri
- ceapa verde 4, tăiate în fâșii lungi
- coriandru o mână mică, tocată grosier
Metodă
-
Pasul 1
Gătiți tăițeii în apă clocotită urmând instrucțiunile de pe pachet. Se răcește sub jet de apă rece și se scurge.
-
Pasul 2
Pentru a face dressingul pentru tăiței, amestecați uleiul de susan, mirinul și sosul de soia. Adăugați ceapa primăvară și coriandru și amestecați bine. Se toarnă dressingul peste tăiței și se amestecă.
-
Pasul 3
Pentru a face sosul de soia de susan, încălziți uleiul de arahide într-un wok mare. Adăugați usturoiul și ghimbirul și amestecați bine câteva secunde. Adăugați soia și uleiul de susan în tigaie și amestecați bine. Aduceți la un balon, apoi adăugați ceapa primăvară, ardeiul iute și coriandru și amestecați. Țineți de cald.
-
Pasul 4
Încălziți puțin ulei de arahide în două tigăi mari. Adăugați 4 fileuri de halibut în fiecare tigaie, cu pielea în jos, apăsând ușor pe fiecare în timp ce se gătește. Gatiti aproximativ 3-4 minute la foc mare pana cand pielea devine crocanta si aurie, apoi intoarceti si gatiti 2-3 minute pana cand pulpa devine opaca.
-
Pasul 5
Serviți tăițeii îmbrăcați cu niște pak choy aburit și un file de halibut, stropiți peste puțin sos și stropiți cu semințe de susan.