Tipul bucătăriei:
Midii murate și caracatiță cu XO aïoli
- servește 4 ca starter
- Uşor
Îți plac fructele de mare? Lasă-l să strălucească în acest amestec de midii murate, caracatiță, ierburi proaspete, napi tăiați subțire și un aïoli rapid de casă
Această rețetă de caracatiță provine din cartea Analiese Gregory How Wild Things Are (£ 22, Hardie Grant). Citiți mai multe despre bucătăria tasmaniană aici.
Ingrediente
- midii 20, curățat
- otet de vin alb 100 ml
- zahăr pudră 50g
- caracatiță 150g, curățat
- arpagic ¼ o grămadă, tocată mărunt
- mărar ¼ o grămadă, tocată mărunt
- napi 2 mici, feliate subțire
- ulei de masline 2 linguri
XO AÏOLI
- galbenusuri de ou 2
- otet de vin alb 1 lingură
- suc de lămâie 1 lingură
- mustar Dijon 1 lingură
- usturoi 1 cuișor, zdrobit
- ulei din semințe de struguri 130 ml
- ulei de masline 130 ml
- Sos XO 40g
Metodă
-
Pasul 1
Spălați midiile, apoi aburiți până se deschide. Includeți într-un castron pentru a colecta sucurile. Încălziți 150 ml de apă într-o tigaie cu oțetul și zahărul până se dizolvă zahărul. Se lasă să se răcească puțin până se încălzește, apoi se toarnă peste midii și se răcește. (Mâncați midiile în ziua decapării, dacă puteți. Se păstrează, dar murătura va continua să întărească midiile în timp.)
-
Pasul 2
Se prăjește sau se prăjește caracatița la foc mediu timp de 3 minute sau până când este gătită, apoi se feliază subțire. Într-un castron, combinați caracatița, midiile, ierburile, napii și uleiul de măsline, apoi amestecați.
-
Pasul 3
Pentru a face aïoli, puneți gălbenușurile, oțetul, sucul de lămâie, muștarul și usturoiul într-un blender. Se amestecă până se omogenizează, apoi, cu blenderul pe jos, se toarnă cele două uleiuri în curenți foarte subțiri, permițând aïoli să emulsioneze. Se amestecă sosul XO și se verifică condimentul. Puneți niște aïoli în baza unui castron mare. Completați cu fructe de mare și ierburi murate.
Informatii nutritionale
- Kcals 648
- Gras 60,5g
- Saturează 8.2g
- Carbohidrați 7.9g
- Zaharuri 5.3g
- Fibră 1.9g
- Proteină 17.1g
- Sare 1.2g