Tipul bucătăriei:
Mohinga
- serveste 4
- Puțin efort
Mohinga este o supă cu tăiței de orez și pește și este unul dintre mâncărurile naționale ale Myanmarului. Această rețetă este preluată din cartea De la China la Vietnam de Luke Nguyen (25 GBP, Hardie Grant).
Ingrediente
- ulei de arahide (arahide). 125 ml
- pasta de creveti 2 lingurite
- turmeric măcinat 1 lingura
- boia dulce 1 lingura
- naut la conserva 3 linguri, piure
- praf de orez prajit 85 g (vezi nota)
- eșalotă roșie asiatică 8, decojite
- sos de pește 80 ml
- tăiței vermicelli 100 g
- oua fierte tari 2, înjumătățit
- crengute de coriandru 4, pentru a orna
- fasole șarpe sau verde sau fasole 8, feliate fin
- fulgi de chilli pentru stropire
- felii de lime a servi
- somnul sau bibanul argintiu sau sâmburele aproximativ 1 kg întreg, curățat și eviscerat
- iarba de lamaie 1 tulpină, învinețită
- usturoi 2 cuișoare, zdrobite
- turmeric măcinat 1 lingura
- iarba de lamaie 3 tulpini, feliate fin
- ardei iute întregi uscati 4, apoi scurs
- eșalotă roșie asiatică 4, tăiate cubulețe
- usturoi 4 cuișoare, tăiate cubulețe
- ghimbir Bucata de 2 cm, decojită și tăiată mărunt
Metodă
-
Pasul 1
Pentru a face bulionul puneti pestele intreg intr-o tigaie mare cu lemongrass, usturoi si turmeric. Se adauga apa rece cat sa acopere pestele si se aduce la fierbere. Îndepărtați orice impurități, apoi reduceți focul la mic și fierbeți timp de 20 de minute. Strecurați bulionul și rezervați-l. Scoateți carnea de pește de pe oase, aruncând pielea și oasele.
-
Pasul 2
Între timp, faceți pasta de condimente. Toarnă iarbă de lămâie, ardei iute întreg uscat, eșalotă, usturoi și ghimbir într-o pastă netedă folosind un mojar mare sau într-un robot de bucătărie.
-
Pasul 3
Se încălzește uleiul de arahide într-o tigaie la foc mic. Se adaugă amestecul de condimente și se prăjește timp de 20 de minute sau până se caramelizează ușor. Se amestecă pasta de creveți, turmeric și boia de ardei. Acum adăugați peștele fulgi, amestecând ușor până când peștele este bine acoperit. Gatiti la foc mic inca 5 minute, pentru a permite aromelor sa se infuzeze.
-
Pasul 4
Întoarceți bulionul în cratița mare. Adăugați amestecul de pește, piureul de năut, pudra de orez, eșalota, sosul de pește și un praf de sare de mare și piper negru proaspăt măcinat. Se amestecă, apoi se fierbe timp de 30 de minute.
-
Pasul 5
Între timp, fierbeți tăițeii într-o oală cu apă clocotită timp de 2 minute, apoi luați cratița de pe foc și lăsați tăițeii în apă timp de 5 minute. Scurgeți bine, clătiți sub apă rece, apoi scurgeți bine din nou.
-
Pasul 6
Împărțiți tăițeii în patru boluri și adăugați o jumătate de ou fiert în fiecare bol. Peste tăiței se pune bulionul. Decorați cu coriandru, fasole șarpe și fulgi de ardei iute și serviți cu felii de lime.