Skip to content

Fara gluten

Tipul bucătăriei:

Un castron umplut cu ouă fierte, castraveți tăiați felii și creveți într-un sos chilli

Sambal de creveți

Tipăriți această rețetă
Imprimați numai dacă este necesar pentru a proteja mediul

  • serveste 4
  • Uşor

Acest fel de mâncare miroase cu pastă de creveți, frunze de tei și iarbă de lămâie – sosul punchy se asortează incredibil de bine cu ouăle fierte tari servite în parte.


Încercați această rețetă de sambal de creveți, apoi verificați curry-ul nostru de creveți din Malaezia, prăjitul sănătos de creveți, creveții pil pil și mai multe rețete de creveți.

Această rețetă de sambal de creveți este adaptată din Sambal Shiok: Cartea de bucate din Malaezia, Mandy Yin (25 GBP, Quadrille). Mandy spune: „Mama face acest fel de mâncare des pentru cinele noastre. Miroase cu pastă de creveți, frunze de tei și iarbă de lămâie – este un fel de mâncare foarte Peranakan. Sosul este grozav și se asortează incredibil de bine cu ouăle fierte tari servite în lateral. În mod ideal, faceți sosul de bază cu cel puțin o oră înainte de a-l mânca, deoarece se îmbunătățește dramatic odată ce a fost lăsat să se răcească.”

Pentru mai multe informații despre această bucătărie vibrantă, citiți ghidul nostru de mâncăruri malaeziene.

Ingrediente

  • turmeric măcinat 1 lingura
  • coriandru 1½ linguriță
  • chimen măcinat ¾ linguriță
  • ulei fără aromă 3 linguri
  • ghimbir 5 cm, tocat mărunt
  • sambal tumis 285g, (reteta mai jos)
  • ketchup de roșii 3 linguri
  • lapte de nucă de cocos 200 ml
  • iarba de lamaie 2 tulpini, înjumătățite și învinețite
  • frunze de tei makrut 4
  • piper alb măcinat ⅛ linguriță
  • lămâie ½
  • oua fierte tari 4
  • rosii 1-2, feliate subțiri
  • castravete ½, feliate subțire

SAMBAL TUMIS

  • ardei iute roșu uscat 10, sau fulgi de ardei iute uscat 2 linguri
  • ceapa 200 g, tocat grosier
  • usturoi 2 cuișoare
  • ardei iute roșu 8, tocat grosier
  • ulei fără aromă 200 ml
  • iarba de lamaie 1 tulpină, înjumătățită și învinețită
  • zahăr brun închis moale 1 lingura
  • pasta de tamarind 1 lingura
  • pasta de creveti 1 lingura

Metodă

  • Pasul 1

    Pentru a face sambalul, înmuiați ardeiul iute roșu uscat sau fulgii de ardei iute în suficientă apă doar fiartă pentru a acoperi. Se lasa 15 minute apoi se scurge. Se amestecă ceapa, usturoiul, ardeiul iute și ardeiul iute rehidratat până la o pastă netedă. Încinge uleiul într-un wok sau o tigaie mare la foc mediu. Prăjiți amestecul de ceapă și lemongrass timp de 10 minute, amestecând des – asigurați-vă că ferestrele sunt deschise, deoarece ardeii iute vor începe să fumeze!

  • Pasul 2

    Adăugați zahărul, tamarindul și pasta de creveți. Continuați să prăjiți timp de 5 minute până când este parfumat și uleiul se separă. Scoateți iarba de lămâie și este gata de utilizare. Pentru a face creveții, amestecați condimentele măcinate cu 2 linguri de apă. Într-o tigaie medie, încălziți uleiul la foc mediu, apoi prăjiți ghimbirul și condimentele măcinate timp de 1 minut. Adăugați 200 ml de apă, 1 linguriță de sare, sambal tumis, ketchup, lapte de cocos, lemongrass, frunze de tei și piper alb și aduceți la fiert la foc mic-mediu. Opreste focul imediat ce a dat in clocot si lasa cel putin 1 ora pentru ca aromele sa se dezvolte pe deplin.

  • Pasul 3

    Chiar înainte de a dori să mănânci, reîncălziți sosul și, odată ce începe să se aburească și apar bule în lateral, adăugați creveții și prăjiți la foc mediu timp de 3 minute înainte de a turna într-un castron mare de servire. Stoarceți peste sucul de lămâie înainte de a servi cu jumătate de ouă, roșii și felii de castraveți în jurul vasului.

Informatii nutritionale

  • Kcals 611
  • Gras 50.1g
  • Saturate 11.4g
  • Carbohidrați 16.2g
  • Zaharuri 12.4g
  • Fibră 3.3g
  • Proteină 22g
  • Sare 2.9g
#Sambal #creveți
Gătit cu drag de pe
Evaluează această rețetă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *