Tipul bucătăriei:
Somon afumat cu ceai cu castraveți și lămâie
- serveste 10
- Puțin efort
Afumarea ceaiului propriul pește este mult mai ușor decât ți-ai imagina. Earl Grey adaugă o aromă minunată, dar dacă ești un adevărat iubitor de fum, încearcă lapsang souchong
Ingrediente
- partea de somon 1 mare, fără piele
- frunze de ceai Earl Grey 100 g, plus un praf
- orez alb 500 g (folosește cel mai ieftin disponibil)
- zahăr ușor muscovado 100 g
- maioneză 300 ml
Salată
- ceapa alba 1 mic, feliat foarte fin
- lămâi 3, zestă
- castraveți 2, decojite
- ulei de rapita
- otet de vin alb 1 lingura
- zahăr tos auriu 1 lingura
Metodă
-
Pasul 1
Încinge cuptorul la 200C/ventilator 180C/gaz 6. Tapetează o tavă de prăjire (suficient de mare pentru a se potrivi somonului) cu o foaie uriașă de folie care atârnă pe ambele părți – va acționa ca un cort pentru a etanșa în jurul somonului, deci asigurați-vă că va fi suficient de mare pentru a o acoperi la sfârșit. Se amestecă ceaiul, orezul crud și zahărul și se întinde pe folie. Îndoiți încă câteva straturi de folie într-o foaie rezistentă, care se va potrivi în interiorul formei, deasupra amestecului de ceai. Înfășurați foaia de folie rezistentă în hârtie de copt și folosiți o frigărui pentru a face multe găuri peste tot.
-
Pasul 2
Așezați tava peste plită până când amestecul de ceai începe să fumeze (sau, dacă nu puteți pune tava pe plită, turnați amestecul de orez într-o tigaie pentru a se încălzi), apoi așezați stratul de folie/hârtie înțepat. deasupra ceaiului. Așezați fileul de somon pe stratul găurit și pliați părțile laterale ale foii originale de folie pentru a face un cort peste tot lotul – sigilând frunzele de ceai afumat și somonul în același pachet.
-
Pasul 3
Se coace la cuptor pentru 30 de minute, apoi se lasa la racit in interiorul pachetului pentru inca 25 de minute. Dacă faceți acest lucru înainte, lăsați-l la rece până când este gata de servire.
-
Pasul 4
Amestecați coaja de lămâie în maioneză, astfel încât să fie gata de servit, apoi faceți salata. Puneți ceapa tăiată felii într-o sită. Fierbeți fierbătorul și turnați-l încet peste ceapa tăiată felii – acest lucru le va face aroma mai blândă. Acoperiți și coadă lămâile, apoi folosiți un cuțit mic și ascuțit pentru a tăia miezul din fiecare înainte de a le tăia în rondele foarte subțiri. Tăiați și capetele castraveților, apoi tăiați în 4 lungimi egale. Folosiți un miez de mere pentru a îndepărta cele mai semințe părți din mijloc ale bucăților de castraveți, apoi feliați subțiri și amestecați cu lămâile feliate, ceapa, uleiul, oțetul și zahărul tos.
-
Pasul 5
Pentru a servi, întindeți salata pe un platou mare și puneți deasupra somonul. Adăugați maiaua, câteva furculițe mari și linguri pentru a servi.
Informatii nutritionale
- Kcals 451
- Gras 39.2g
- Saturate 5.9g
- Carbohidrați 2.6g
- Fibră 1g
- Proteină 21.5g
- Sare 0,8g