Tipul bucătăriei:
Carne de vită picanha yakiniku
- serveste 6
- Uşor
Acest fel de mâncare clasic brazilian-Nikkei combină „Yakiniku”, care sunt carne japoneză la grătar, cu „picanha”, cea mai iubită bucată de vită din Brazilia. Carnea bogată se echilibrează perfect cu un sos de soia umami, usturoi și sos de lime
Această rețetă de carne de vită picanha yakiniku este inspirată din bucătăria Nikkei, un stil de gătit care aplică tehnici și stiluri japoneze ingredientelor și mâncărurilor din America de Sud, în special în țări precum Peru și Brazilia. A fost creat de japonezii care au migrat în America de Sud în secolele al XIX-lea și al XX-lea. Pentru mai multe din această bucătărie, vedeți Nikkei aguachile și daigaku imo de la Luiz Hara.
Scriitorul de rețete Luiz Hara spune: Yakiniku se referă la carnea japoneză la grătar, în special carnea de vită wagyu, unde felii subțiri ca hârtie sunt prăjite la grătar pe un grătar portabil cu cărbune la masă. Nu am avut niciodată privilegiul de a mânca wagyu în Brazilia când am crescut, dar în casa noastră aveam o mulțime de picanha – cea mai iubită bucată de carne de vită din Brazilia.
Servita de obicei la rodizio churrascarias (case de gratar), intreaga bucata se pune la gratar pe o frigaruie de metal cu sare gema, apoi se taie subtiri la masa. Familia mea ar condimenta în continuare carnea ungându-l cu un dressing de sos de soia, lime verde, ulei de măsline și usturoi.
Acesta este un fel de mâncare clasic brazilian-nikkei și primul la care m-am gândit când mi-am cerut să-mi scriu cartea de bucate în 2015. Ceva magic se întâmplă atunci când grăsimea picanha se topește și se amestecă cu umaminitatea sosului de soia, usturoiului și limei.
Ingrediente
PICANHA DE VITA
- carne de vită picanha 1,2 kg
- sare gema pentru carnea de vită
SOS DE SOIA, LIM ȘI USTUROI
- sos de soia 120 ml
- ulei de măsline extra virgin 60 ml
- suc de lămâie 60 ml (aproximativ 2 lime)
- usturoi 6 cuișoare, zdrobite
GARNITURĂ
- ulei de floarea soarelui pentru prăjire
- ceapa 300 g, decojite și tăiate pe lungime
- faina de porumb 30 g
- chilli roșu lung 1, desămânțat și tăiat mărunt
- micro coriandru 10 g
- micro amarant roșu sau flori comestibile 10 g
- seminte de susan prajite 1 lingura
- fulgi de sare de mare la gust
Metodă
-
Pasul 1
Încinge grătarul la 220C sau mediu-mare. Încinge suficient ulei de floarea soarelui într-o tigaie medie pentru a prăji ceapa la 160C sau până când un cub de pâine se rumenește în 45 de secunde. Puneți un lot de ceapă într-un castron, adăugați 1 lingură de făină de porumb și amestecați bine pentru a se acoperi bine. Se scutură orice exces de făină, apoi se coboară cu grijă ceapa în uleiul încins și se prăjește câteva minute până devine ușor aurie. Scoateți-le și puneți-le pe o tavă tapetată cu hârtie de bucătărie sau un grătar metalic. Repetați până când toate feliile de ceapă au fost prăjite. Pune ceapa deoparte până este nevoie, dar ține uleiul fierbinte la foc mic pentru că vei prăji din nou ceapa în scurt timp.
-
Pasul 2
Preparați dressingul amestecând energic soia, uleiul de măsline, sucul de lămâie și usturoiul.
-
Pasul 3
Tăiați toată picanha în șase bucăți pătrate de 5 cm (aproximativ 200-250g fiecare), păstrând stratul gros de grăsime pe partea superioară a cărnii. Puneți bucățile de picanha pe un grătar într-o formă de prăjire, astfel încât grăsimea să picure. Asezonați-le generos cu sare gemă și grătarul la cuptor pentru 10 minute, cu carnea în sus.
-
Pasul 4
Scoateți grătarul din cuptor, întoarceți bucățile de picanha și puneți tava înapoi pe un grătar inferior sub grătar pentru încă 6-10 minute, cu partea grasă în sus, în funcție de grosime.
-
Pasul 5
Între timp, prăjiți din nou ceapa la 180C pentru doar 30 de secunde-1 minut pentru a obține o culoare aurie mai intensă și a deveni foarte crocantă. Scoateți-le din ulei și scurgeți-le pe aceeași tavă tapetată cu hârtie de bucătărie proaspătă. Asezonați cu sare de mare fină.
-
Pasul 6
Verificați cât de bine făcută este carnea strângând-o – îmi place carnea roz (mediu-rară), așa că picanha trebuie să se simtă elastică, dar fermă, gătită aproximativ 15-20 de minute în total. Alternativ, puteți scoate o bucată din grătar și o puteți tăia prin partea cea mai groasă pentru a verifica dacă este gata. Îndepărtați excesul de sare de mare de pe carne. Se acopera si se lasa sa se odihneasca 5-10 minute.
-
Pasul 7
Folosind cel mai ascuțit cuțit pe care îl aveți, feliați carnea foarte subțire. Puneți feliile la rând pe un vas dreptunghiular lung de servire, stropiți peste o parte din dressing și acoperiți cu ardei iute roșu tăiat cubulețe, coriandru, amarant roșu, semințe de susan și fulgi de sare de mare. Se serveste imediat cu ceapa presarata deasupra.
Informatii nutritionale
- Kcals 397
- Gras 20g
- Saturate 5.1g
- Carbohidrați 11.5g
- Zaharuri 4.7g
- Fibră 1.4g
- Proteină 42.1g
- Sare 6.5g