Skip to content

Tipul bucătăriei:

Curcan cu şalotă

Curcan clasic cu sos și eșalotă friptă

Tipăriți această rețetă
Imprimați numai dacă este necesar pentru a proteja mediul

  • serveste 8
  • Puțin efort

Dacă vrei un Crăciun clasic perfect și elegant – aceasta este rețeta de curcan pentru tine.


Încercați acest curcan fript cu eșalotă, apoi verificați cel mai bun friptură de curcan, coroana de curcan, sos de curcan și mai multe rețete de curcan de Crăciun.

Curcanul tău va avea nevoie de un timp diferit de gătit pe greutate, în funcție de cât de mare este. Calculați greutatea cu o seară înainte și nu uitați să acordați o oră de odihnă.

Acest sos este o rețetă de bază pe care o puteți construi. Vinul alb va da un sos mai palid și o aromă mai ușoară decât cel roșu. Dacă doriți un sos mai bogat, adăugați porto la vinul roșu și adăugați niște jeleu de coacăze roșii sau merișoare. Se poate face un sos mai cremos, de muștar, amestecând niște Dijon și o bucată de crème fraîche.

Ingrediente

  • unt 125 g
  • lămâie 1, cu coaja si taiata la jumatate
  • Curcan 1 gata de cuptor, aproximativ 6 kg
  • ceapa 2 mari, 1 tăiat în jumătate și 1 feliat gros
  • foi de dafin 2
  • vin alb 2 pahare
  • eşalotă pungă mică, decojită
  • făină 1 lingura
  • vin alb sau vin roșu 200 ml
  • supă de pui 600 ml

Metodă

  • Pasul 1

    Se incinge cuptorul la 180C/ventilator 160C/Gaz 4. Se amesteca untul cu coaja de lamaie si se condimenteaza bine. Împingeți ușor degetele sub pielea curcanului, începând de la capătul gâtului păsării, îndepărtând pielea de carne atât pe piept, cât și pe vârful tobelor – va trebui să vă glisați toată mâna înăuntru pentru a ajunge până aici. Răspândește untul sub piele, împingându-l cât de mult poți, apoi netezește pielea înapoi la loc. Puneți jumătățile de ceapă și frunzele de dafin în cavitate. Legați picioarele împreună pentru un aspect mai îngrijit.

  • Pasul 2

    Așezați ceapa feliată în fundul unei forme mari pentru a acționa ca un triver pentru pasăre, apoi turnați vinul. Asezati curcanul deasupra. Condimentează bine pielea pieptului, împinge jumătățile de lămâie rămase din untul de lămâie în interiorul cavității și adaugă eșalota în tava de friptură în jurul păsării.

  • Pasul 3

    Acoperiți complet atât pasărea, cât și tabla cu folie pentru a face un cort. Gătiți curcanul timp de 40 de minute pe kilogram, unturând o dată sau de două ori. Scoatem curcanul si dam cuptorul la 220C/ventilator 200C/gaz 7. Scoatem folia si dam la cuptor inca 30 de minute sau pana cand pielea devine aurie. Pentru a testa dacă este gătită, străpungeți cea mai grasă parte a coapsei cu o frigărui – sucurile care se scurg trebuie să fie limpezi și nu roz; continuați să gătiți dacă sucurile sunt roz și verificați din nou după fiecare 10 minute. Dacă vă place că carnea de curcan aproape că cade de pe oase, testați mișcând pulpa – ar trebui să cedeze ușor dacă carnea este gata să se desprindă de oase.

  • Pasul 4

    Odihnește curcanul, acoperit lejer cu folie, timp de cel puțin 30 de minute și până la o oră înainte de a tăia (acest lucru îți va oferi șansa de a găti cartofii). Strecurați sucurile de gătit și păstrați ceapa pentru a o folosi în sos.

  • Pasul 5

    Pentru a face sosul, turnați excesul de grăsime din tavă, dar păstrați feliile de ceapă – un separator de grăsime vă va ajuta. Puneti tava la foc mediu, apoi presarati peste faina. Se amestecă și se fierbe timp de 2 minute, răsturnând ceapa în amestec pentru a extrage aroma. Adăugați încet vinul, bulionul și sucurile. Aduceți la fierbere, răzuind bucăți de jos, apoi fierbeți la foc mic timp de 15 minute. Se asezonează și se cerne într-un ulcior. Serviți cu curcanul.

Informatii nutritionale

  • Kcals 748
  • Gras 31.7g
  • Carbohidrați 9.8g
  • Fibră 1.5g
  • Proteină 101,7g
  • Sare 1,51g
#Curcan #clasic #sos #și #eșalotă #friptă
Gătit cu drag de pe
Evaluează această rețetă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *