Tipul bucătăriei:
Curcan fript clasic de Crăciun
- serveste 8
- Puțin efort
Există o rețetă de Crăciun de care nu ne putem lipsi, un curcan fript clasic. Gătitul unui curcan este mult mai simplu decât credeți, așa că urmați această rețetă ușoară și veți oferi o pasăre suculentă, perfect gătită, pe care întreaga familie o va iubi
Încercați acest curcan fript de Crăciun clasic, apoi verificați cea mai bună friptură de curcan, coroana de curcan usoara, sos de curcan și mai multe rețete de curcan de Crăciun.
Ingrediente
- unt sărat 100g, moale
- sare de mare 2 lingurite
- piper negru 2 lingurite
- Curcan 4,5 kg
- ceapa 3 mari, decojite
Metodă
-
Pasul 1
Cu o seară înainte, amestecați untul cu jumătate din sare și piper. Scoateți măruntaiele (dacă există) și ștergeți pasărea, în interior și în exterior, cu hârtie de bucătărie. Îndepărtați orice pene și cioțuri (penseta poate fi utilă pentru aceasta) – dacă sunt multe, le puteți stinge peste o flacără. deschide cavitatea păsării și asezonează interiorul cu sare și piper rămas. Frecați curcanul cu untul condimentat. Luați o bucată de hârtie de hârtie de două ori mai mare decât pieptul și îndoiți pentru a avea o grosime dublă. Așezați asta peste sân. se intoarce la frigider si se lasa pana dimineata.
-
Pasul 2
În ziua de Crăciun, scoateți curcanul din frigider cu o oră înainte de a-l da la cuptor pentru a-l lăsa să ajungă la temperatura camerei. Încinge cuptorul la 220c/ventilator 200c/gaz 7. Calculați timpii de gătire – lăsați 20 de minute la foc mare, apoi 30 de minute pe kilogram după ce ați redus căldura. Deci, un curcan de 4,5 kg va dura aproximativ 2 ore și jumătate în total. Tăiați ceapa în jumătate și puneți-o în tava de copt. Pune curcanul asezonat pe un gratar (eu folosesc un gratar pentru răcirea prăjiturii) și apoi pune gratarul în tavă. se fierbe un ibric și se toarnă cu grijă 1 cană de apă clocotită în cavitatea păsării. Sigilați cu o frigărui scurtă și ascuțită.
-
Pasul 3
Se toarnă încă 2 căni de apă clocotită în tava cu ceapa, se acoperă totul cu folie (eu folosesc 2 straturi). Asigurați-vă că este bine etanșat în jurul marginilor. Se da tava la cuptor si se fierbe 20 de minute, apoi se reduce temperatura la 200c/ventilator 180c/gaz 6 pentru timpul de fierbere ramas.
-
Pasul 4
După 1 oră și jumătate, îndepărtați folia și hârtia de grăsime și închideți ușa. Nu-l deschideți din nou până nu expiră timpul de gătire. Pentru a verifica dacă curcanul este gătit, introduceți o frigărui sau o lamă de cuțit în punctul în care coapsa se unește cu pieptul, iar sucul trebuie să curgă limpede. Dacă este roz, lăsați-l încă 20 de minute și testați din nou.
-
Pasul 5
Se ia pasărea din cuptor, se scot ceapa, apoi se strecoară sucul din fundul tăvii într-un ulcior mare pentru a se aseza. Grăsimea se va ridica până la vârf, lăsând dedesubt sucul aromat de curcan și ceapă. Îndepărtați grăsimea și îngroșați sucul cu făină dacă doriți sau serviți așa cum este. Lăsați curcanul să se odihnească într-un loc cald timp de cel puțin 30 de minute și serviți..
Informatii nutritionale
- Kcals 363
- Gras 15.3g
- Saturate 5.8g
- Carbohidrați 1g
- Fibră 0,2g
- Proteină 55,5g
- Sare 1,63g