Tipul bucătăriei:
Curcan fript din Orientul Mijlociu
- servește 8-10
- Puțin efort
Pentru o alternativă interesantă la o cină festivă tradițională, acest curcan din Orientul Mijlociu are cu adevărat factorul wow. Este plin de condimente parfumate, cum ar fi scorțișoară, chimen și boia dulce
Încercați acest curcan fript din Orientul Mijlociu, apoi verificați-ne friptură de curcan, coroana de curcan, sos de curcan și mai multe rețete de curcan de Crăciun.
Curcanul va avea nevoie de un timp diferit de gătit pe greutate, în funcție de cât de mare este. Calculați greutatea cu o seară înainte și nu uitați să acordați o oră de odihnă. Dacă doriți să serviți sos cu acesta, trebuie doar să urmați rețeta clasică de sos și să adăugați câte un praf din fiecare condiment (mai jos) și o stoarcere de suc de portocale în sucurile de gătit.
Ingrediente
- Curcan 1 gata de cuptor, aproximativ 6 kg
- unt 125 g
- lămâie 1, cu coaja si taiata la jumatate
- ceapa 2 mari, 1 tăiat în jumătate și 1 feliat gros
- foi de dafin 2
- scorțișoară măcinată, chimen măcinat și boia dulce combinate pentru a face 2 lingurițe
- cimbru 1 crenguță, frunzele smulse și tocate mărunt
- melasa de rodie ½ lingurita (optional)
- portocale 1, cu coaja si taiata la jumatate
- ulei de masline
- bete de scortisoara 2
- vin alb 2 pahare
- făină 1 lingura
- vin alb sau vin roșu 200 ml
- supă de pui 600 ml
Metodă
-
Pasul 1
Încinge cuptorul la 180C/ventilator 160C/gaz 4. Se amestecă untul cu lămâia și se condimentează bine. Împingeți ușor degetele sub pielea curcanului, începând de la capătul gâtului păsării, îndepărtând pielea de carne atât pe piept, cât și pe vârful tobelor – va trebui să vă glisați toată mâna înăuntru pentru a ajunge până aici. Răspândește untul de lămâie sub piele, împingându-l cât de mult poți, apoi netezește pielea la loc. Pune jumătățile de ceapă și foile de dafin în cavitatea de curcan.
-
Pasul 2
Amestecați condimentele și cimbrul cu melasa de rodie, dacă folosiți, coaja de portocală și suficient ulei pentru a face o pastă care poate fi periată. Ungeți tot pieptul de curcan. Împingeți portocala tăiată în jumătate și batoanele de scorțișoară în curcan.
-
Pasul 3
Așezați ceapa feliată în fundul unei forme mari pentru a acționa ca un triver pentru pasăre și turnați vinul. Așezați curcanul deasupra și acoperiți complet atât pasărea, cât și tabla cu folie pentru a face un cort. Gătiți curcanul timp de 40 de minute pe kilogram, ungând o dată sau de două ori.
-
Pasul 4
Scoatem curcanul si dam cuptorul la 220C/ventilator 200C/gaz 7. Scoatem folia si dam la cuptor inca 30 de minute sau pana cand pielea devine aurie. Pentru a testa dacă este gătită, străpungeți cea mai grasă parte a coapsei cu o frigărui – sucurile care se scurg trebuie să fie limpezi și nu roz; continuați să gătiți dacă sucurile sunt roz și verificați din nou după fiecare 10 minute. Dacă vă place că carnea de curcan aproape că cade de pe oase, testați mișcând pulpa – ar trebui să cedeze ușor dacă carnea este gata să se desprindă de oase.
-
Pasul 5
Odihnește curcanul, acoperit lejer cu folie, cel puțin 30 de minute și până la o oră înainte de servire. Pentru a face un sos, turnați excesul de grăsime din tavă, dar păstrați feliile de ceapă – un separator de grăsime vă va ajuta. Puneti tava la foc mediu, apoi presarati peste faina. Se amestecă și se fierbe timp de 2 minute, răsturnând ceapa în amestec pentru a extrage aroma. Amestecați încet vinul, bulionul și sucurile, adăugați câte un praf din fiecare condiment și o stoarcere de suc de portocale. Aduceți la fierbere, răzuind bucăți de jos, apoi fierbeți la foc mic timp de 15 minute. Se asezonează și se cerne într-un ulcior. Serviți cu curcanul.
Informatii nutritionale
- Kcals 851
- Gras 41,7g
- Carbohidrați 14.7g
- Fibră 1.9g
- Proteină 105.1g
- Sare 0,94g