Tipul bucătăriei:
Gâscă friptă cu legume de iarnă fripte, sos de mere și sos
- serveste 6
- Uşor
Încercați gâsca ca alternativă delicioasă la curcanul pentru următoarea prăjire. Urmați acest ghid fără îndoială pentru a face o farfurie perfectă de gâscă, păstârnac, suedeză, sos de mere și sos.
Ingrediente
- coroana de gâscă 1 (comandați de la măcelar) sau cumpărați o gâscă întreagă și tăiați picioarele pentru a o folosi mai târziu
LEGUME FRĂJITE
- cartofi decojite, par-fierte 5 minute in apa bine sarata, taiate dupa bunul plac si zgariate cu o furculita
- păstârnac decojite și tăiate după bunul plac
- țelină decojite si taiate in cuburi de 5 cm
- topinambur frecat și uscat, dar nedecojit și lăsat întreg
- suedez decojite și tăiate în bucăți mari
- sfeclă crude, decojite și tăiate în bucăți mari
- dovlecei sau dovlecei tăiate în bucăți, semințele îndepărtate, dar nedecojite
- morcovi morcovi mari de măgar, decojiți și tăiați în bucăți mari
- eșalotă sau pui de ceapă întregi și în pielea lor
- usturoi bulbi întregi în pielea lor
- praz tăiat în lungimi de 5 cm
GRAVY
- supa de gâscă sau supa de pui
- vin roșu
- unt opțional
- făină opțional
SOS DE MERE
- mere Bramley 3
- unt
- zahăr pudră 1 lingura
Metodă
-
Pasul 1
Încinge cuptorul la 220c/ventilator 200c/gaz 7. Pentru a frige gâsca, înțepăm suprafața pieptului cu o furculiță ascuțită și freci bine cu puțină sare grunjoasă și piper.
Poate fi servit chiar atât de ușor roz, ceea ce se obține cel mai bine prin prăjirea rapidă într-un cuptor încins timp de aproximativ 50 de minute. Lăsați-l să se odihnească timp de 20 de minute înainte de a tăia.
-
Pasul 2
Pentru a face sosul de mere, curățați de coajă, miezul și feliați bramley-urile și gătiți-le cu doar 1 lingură de apă, un buchet mic de unt și zahăr tos până se dezintegrează.
Continuați să fierbeți ușor timp de aproximativ 10 minute până când obțineți un piure de mere frumos și gros. Indulciti dupa gust cu putin zahar tos daca va place (recomand sa o pastrati tarta pentru a taia grasimea gastei).
-
Pasul 3
Oricare dintre legumele enumerate mai sus poate fi preparată și prăjită la o adâncime bună de 1 cm de grăsime de gâscă topită. (Adevărat, untura de bună calitate, picurarea de carne de vită sau cel mai bun ulei de măsline pot fi, de asemenea, folosite pentru un efect delicios.) Grăsimea sau uleiul trebuie încălzite bine într-o tavă de prăjire într-un cuptor destul de fierbinte (200c/ventilator 180c/gaz 6). ) înainte ca vreuna dintre legume să intre.
Nu toate au nevoie de același timp pentru a găti, așa că pot fi adăugate la intervale eșalonate. Timpul de prăjire este următorul: cartofi 40-45 minute; păstârnac, țelină, anghinare, sfeclă roșie și swede 30-35 minute; dovleac, dovlecei, morcovi, eșalotă și usturoi 30 de minute; praz 20 de minute.
Toate trebuie întoarse o dată sau de două ori în timpul gătitului și asezonate spre final cu sare și piper.
-
Pasul 4
Pentru a servi, scurgeți legumele prăjite pe hârtie de bucătărie, îngrămădiți-le într-un vas fierbinte și dați un ultim condiment generos înainte de a le duce la masă.
-
Pasul 5
Pentru a face sosul aveți nevoie de bulion, fie din măruntaiele și gâtul gâștei, fie un bulion bun de pui. Se adaugă o treime din cât vin roșu este stoc și se aduce la fierbere pentru a reduce. Cu cât reducerea este mai puternică, cu atât mai puțin aveți nevoie pentru fiecare oaspete.
Nu condimentați până la sfârșit sau va deveni neplăcut de sărat (și piperat) pe măsură ce se reduce. Dacă vă place un sos mai gros, amestecați puțin beurre manié (unt moale amestecat într-o pastă cu puțină făină simplă) în sucurile clocotite până obțineți grosimea dorită.
-
Pasul 6
Sosul poate fi completat in ultimul moment cu sucurile strecurate din tava, deglasate cu inca un strop de vin rosu. Dar îndepărtați cât mai multă grăsime și amestecați bine sosul pentru a încorpora puțină grăsime care trece inevitabil.
-
Pasul 7
Tăiați câteva felii subțiri de piept de persoană, plus cel puțin o bucată din fiecare dintre diferitele legume fripte, un strop de sos foarte bogat și o lingură generoasă de sos de mere.
Informatii nutritionale
- Kcals 984
- Gras 59.3g
- Saturate 19.1g
- Carbohidrați 34.7g
- Fibră 4.8g
- Proteină 79.2g
- Sare 0,83g