Tipul bucătăriei:
Master supt și sos de pui
- serveste 8
- Uşor
Acest bulion de pui super-încărcat face un sos bogat și aromat și este, de asemenea, delicios în supe și risotto
Faceți acest bulion de pui și folosiți-l ca bază pentru un sos de sos luxos, apoi verificați și bulionul nostru de oase, sosul de curcan și sosul de vită.
Stocul de înaltă calitate este cheia pentru a transforma un fel de mâncare din bun în grozav, iar acest lucru este valabil mai ales pentru sos. Caramelizarea profundă a aripilor de pui din această rețetă adaugă atât de multă profunzime de carne, precum și o senzație de lux în gură. Puteți face pur și simplu bulion pentru a fi folosit în supe sau risotto sau pentru a face sosul nostru luxos de madeira.
Cum să faci stocul perfect
- Secretul unui stoc grozav este caramelizarea profundă a aripilor de pui. S-ar putea să credeți că 1 oră și 30 de minute este o atingere excesivă pentru prăjirea lor, dar cu cât veți obține mai multă culoare și crocante pe aripioare, cu atât mai profundă este aroma bulionului.
- Scurtarea bulionului în mod regulat elimină orice impurități din tigaie, care pot fi emulsionate înapoi în lichid dacă sunt fierte, oferindu-vă un bulion limpede, cu gust curat.
- Punerea bulionului din nou la foc odată ce carnea și oasele au fost îndepărtate îi concentrează aroma și îl face mai ușor de degresat.
Păstrați carnea
- A face stoc înseamnă deseori a pierde cât mai puțin posibil, deși în acest caz nu fierbeți carcasa de pui friptă rămasă, ci aripioare. Tava va fi absolut plină de carne și, odată scursă și răcită, un pic de răbdare te va răsplăti cu o grămadă de carne de pui care va fi perfectă pentru orice rețetă care necesită pui gătit.
Ingrediente
- făină simplă 2 linguri
- madeira 200 ml
- jeleu de coacăze roșii 1 lingura
STOC
- aripioare de pui 2 kg
- ulei vegetal 2 linguri
- ceapă 1, tocat grosier
- morcovi 2, tocat grosier
- țelină 2 bete, tocate grosier
- usturoi 1 bec, înjumătățit orizontal
- foi de dafin 2
- cimbru câteva crengute
- boabe întregi de piper negru 1 lingura
Metodă
-
Pasul 1
Încinge cuptorul la 200C/ventilator 180C/gaz 6. Înclinați aripioarele de pui pe una mare sau două tăvi medii de prăjire, astfel încât să fie ușor distanțate – acest lucru le va ajuta să devină crocante. Stropiți cu 1 lingură de ulei și asezonați cu sare de mare. Se prăjește timp de 1 oră și 30 de minute până devine crocant și caramelizat.
-
Pasul 2
Între timp, încălziți uleiul rămas într-o tigaie mare la foc mare și adăugați ingredientele rămase. Gatiti 10 minute, amestecand din cand in cand pana cand totul este caramelizat. Puneți 2,5 litri de apă rece și lăsați deoparte.
-
Pasul 3
Scoateți aripioarele din cuptor și adăugați în tava pentru stoc. Folosește o căruță pentru a scoate puțin din apa din tigaie pe tăvi, apoi tăvile goale se pun din nou la cuptor pentru 5 minute. Răzuiți bine, apoi turnați conținutul în tigaie.
-
Pasul 4
Aduceți amestecul de bulion la fiert la foc mediu, apoi reduceți la fiert și gătiți timp de 1 oră și 30 de minute. La jumătatea timpului, folosiți un stropi de cartofi pentru a sparge toate legumele – acest lucru vă va ajuta să obțineți aroma maximă din tot ce se află în tigaie. Folosiți o oală pentru a îndepărta spuma și grăsimea de pe suprafață pe măsură ce bulionul se gătește și aruncați-l.
-
Pasul 5
Pune o sită cu ochiuri fine peste un castron mare rezistent la căldură și o oală în bulion, împingând legumele și puiul de sită cu oala pentru a extrage cât mai mult lichid posibil. Puneți oasele și carnea într-un bol și lăsați să se răcească – după ce s-a răcit, puteți alege carnea pentru a o folosi în tocănițe, sandvișuri sau plăcinte, dacă doriți.
-
Pasul 6
Puneți bulionul strecurat înapoi în tigaie și reveniți la foc mic-mediu. Se fierbe timp de 30 de minute până scade ușor. Pune orice grăsime care iese la suprafață într-un castron mic și pune deoparte. În această etapă, bulionul poate fi folosit pentru a face sos (sau altă rețetă), sau se poate răci și congela într-un recipient ermetic timp de trei luni.
-
Pasul 7
Pentru a face sos, încălziți 2 linguri de grăsime de pui rezervată într-o tigaie mare la foc mediu-înalt. Odată fierbinte, se presară făina și se fierbe timp de 2-3 minute, amestecând continuu. Se toarnă madeira și se gătește încă 10 minute, apoi se toarnă bulionul și se lasă la fiert. Gatiti 15-20 de minute pana se ingroasa usor, apoi adaugati jeleul de coacaze si asezonati. Utilizați imediat sau turnați în recipiente ermetice, lăsați să se răcească și înghețați până la trei luni.
Informatii nutritionale
- Kcals 133
- Gras 6.3g
- Saturate 1.3g
- Carbohidrați 9.2g
- Zaharuri 5.3g
- Fibră 0,6g
- Proteină 3.5g
- Sare 0,7g