Skip to content

Tipul bucătăriei:

O farfurie emailata alba, acoperita cu orez si tocanita de vita

Ropa vieja cubaneză

Tipăriți această rețetă
Imprimați numai dacă este necesar pentru a proteja mediul

  • serveste 4
  • Uşor

Însemnând literal „haine vechi”, datorită fibrelor lungi și mărunțite, acesta este felul de mâncare național al Cubei. Cu amestecul său parfumat, afumat și aromat de carne de vită fragedă, topită în gură, măsline și alte arome bogate, nu e nicio surpriză că este atât de favorită.


Încercați această rețetă de ropa vieja cubaneză, apoi verificați tocană și găluște de vită, gulaș de vită, tocană de vită la gătirea lentă și rețete mai reconfortante de tocană.

Sfat reteta: În mod tradițional, acest fel de mâncare este făcut cu o seară înainte, astfel încât sucul să se infiltreze cu adevărat în carnea de vită. Obisnuiesc sa gatesc asta spre sfarsitul noptii, lasand-o in sucuri (nu reduceti sosul si lichidul in aceasta etapa, ca vreti ca carnea de vita sa-si pastreze umezeala). Acoper tava cu folie si o acoper cu un capac. Când sunteți gata de servit, scoateți folia și capacul și puneți tigaia la foc mic cu aproximativ o oră înainte de a dori să o serviți. Acesta este un proces lent, dar merită. Este o muncă de iubire.

Ingrediente

  • vită 1 kg (fustă, flanc, bavette sau mandrină), tăiate în patru bucăți egale
  • ulei de floarea soarelui 1 lingura
  • boabe întregi de piper negru câțiva
  • ardei iute roșu 1, tăiate mărunt
  • ceapa 2, tocat
  • usturoi 5 cuișoare, zdrobite
  • ulei de masline o burniță
  • passata 500 g
  • roșii feliate tavă de 400 g
  • vin roșu 200 ml
  • supa de vita (sau lichidul de gatit) 750 ml
  • măsline verzi fără sâmburi 100 g, tocat grosier
  • coriandru o grămadă, tocată

MARINADA

  • tei 3, suc
  • portocale 1, suc
  • usturoi 3 cuișoare, zdrobite

SOFRITO

  • ulei de masline 2 linguri
  • ceapa 1½, tocat fin
  • usturoi 4 cuișoare, zdrobite
  • foi de dafin 2
  • boia afumată 1½ linguriță
  • chimen măcinat 1 lingura
  • oregano uscat ½ linguriță
  • ardei rosii prajiti dintr-un borcan 2, feliate

Metodă

  • Pasul 1

    Pentru a marina carnea de vită, puneți într-un castron și adăugați sucul de lime și portocale și usturoiul. Răciți peste noapte sau până la 24 de ore.

  • Pasul 2

    Încinge uleiul de floarea-soarelui într-o tigaie mare sau într-o caserolă. Scurgeți carnea din marinadă și rumeniți, în reprize, timp de 1 minut pe fiecare parte, până se caramelizează. Adăugați toată carnea de vită înapoi în tigaie și apoi adăugați suficientă apă pentru a acoperi complet carnea de vită. Adăugați boabele de piper, ardei iute, ceapa și usturoi. Gătiți ușor timp de 2 ore, completând cu apă după cum este necesar, până când carnea de vită se topește frageda. Scoateți carnea de vită din lichid și folosiți două furculițe pentru a toca carnea. Strecoară lichidul și ține-l deoparte pentru mai târziu.

  • Pasul 3

    Pentru sofrito punem uleiul de masline intr-o tigaie mare la foc mic cu ceapa, usturoiul, dafinul, boia de ardei, chimenul si oregano. Gatiti 3 minute, avand grija sa nu se arda, apoi adaugati ardeii si amestecati totul. Asezonați după gust și continuați să gătiți timp de 10 minute.

  • Pasul 4

    Adăugați carnea de vită mărunțită într-un strop de ulei într-o tigaie la foc mediu și prăjiți carnea de vită până când câteva bucăți devin aproape puțin crocante. Dupa 1-2 minute, adauga sofrito-ul, impreuna cu passata, rosiile si vinul. Lasă-l să fiarbă câteva minute la foc mic, apoi adaugă o oală sau două din bulion la fiecare două minute. După 20 de minute, adăugați măslinele și cea mai mare parte din coriandru.

  • Pasul 5

    Dați focul și gătiți timp de 35 de minute până când este fiert și gata de servit – ar trebui să fie suculent și să clocotească. Se serveste cu restul de coriandru presarat deasupra si cu o bucata mica de lime pentru stoarcere.

Informatii nutritionale

  • Kcals 686
  • Gras 32.7g
  • Saturate 9.9g
  • Carbohidrați 24.9g
  • Zaharuri 19.7g
  • Fibră 7.7g
  • Proteină 59,8g
  • Sare 1.4g
#Ropa #vieja #cubaneză
Gătit cu drag de pe
Evaluează această rețetă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *