Tipul bucătăriei:
Sare și piper côte de boeuf
- serveste 4
- Puțin efort
Această côte de boeuf cu sare și piper cu sos béarnaise ușor arată cu adevărat impresionant, dar este ușor de făcut. Perfect pentru un spectacol principal
Ingrediente
- boabe de piper negru 2 lingurite
- seminte de mustar negru 1 lingura
- semințe de fenicul 1 lingura
- buzdugan macinat ¼ linguriță
- côte de boeuf 1 kg coastă (sau 2 x 500 g coastă), tăiată în franceză
- ulei de masline
Sos Béarnaise
- eşalotă 3, tocate fin
- boabe de piper negru 5
- tarhon 1 buchet mic, tulpini și frunze separate
- otet de vin alb 4 linguri
- unt nesarat 200 g
- galbenusuri de ou 5
Metodă
-
Pasul 1
Se pun boabele de piper, semintele de mustar, feniculul si buzduganul intr-un mojar si se zdrobesc cu un pistil pana se macina fin. Frecati carnea de vita, puneti intr-un vas si lasati la marinat la frigider peste noapte (sau pana la 48 de ore daca aveti timp).
-
Pasul 2
Pentru a face baza de béarnaise, puneți eșalota, boabele de piper, tulpinile de tarhon, oțetul și 4 linguri de apă într-o cratiță foarte mică. Se încălzește ușor până când rămân aproximativ 2 linguri de lichid. Se tine la frigider cu friptura.
-
Pasul 3
Cu jumătate de oră înainte de a începe să gătiți friptura, scoateți-l din frigider, stropiți cu 1 linguriță de sare și lăsați-o să ajungă la temperatura camerei. Încinge cuptorul la 200C/ventilator 180C/gaz 6.
-
Pasul 4
Încingeți o tigaie cu fundul greu cu 1-2 linguri de ulei de măsline și prăjiți carnea de vită – începând cu partea grasă, astfel încât grăsimea să intre în tigaie. Se prăjește friptura pe fiecare parte până se rumenește frumos – aproximativ 8-10 minute – apoi se ridică într-o tavă și se termină de gătit la cuptor timp de 15 minute pentru mediu, întorcându-se la jumătate. Când friptura este gata, lăsați-o să se odihnească timp de 10 minute.
-
Pasul 5
Intre timp, pentru sos, topim untul intr-o tigaie, pana cand clocoteste. Puneți gălbenușurile într-un robot de bucătărie cu amestecul de eșalotă. Trimite timp de 30 de secunde, apoi, cu motorul încă pornit, stropește foarte treptat untul fierbinte. Când tot untul a fost încorporat într-un sos béarnaise neted și gros, cerne rapid într-un castron de servire, toacă și amestecă tarhonul și gustă pentru condiment. Serviți côte de boeuf pe o masă, alături de sos și feliați-l la masă.
Informatii nutritionale
- Kcals 805
- Gras 66.3g
- Saturate 35g
- Carbohidrați 1.1g
- Fibră 0,3g
- Proteină 50,7g
- Sare 1.5g