Tipul bucătăriei:
Shawarma de miel cu varză roșie murată și dressing de harissa
- serveste 8
- Puțin efort
Cea mai bună rețetă de shawarma de miel. Acest fel de mâncare din Orientul Mijlociu este ușor de recreat acasă, dacă aveți puțin timp. Se serveste cu varza rosie murata si sos harissa.
Ingrediente
- pulpă de miel 1, dezosat și fluturat
- iaurt grecesc 200 g
- mentă o mână, tocată
- usturoi 1 cuișoare, zdrobit
marinada picant
- semințe de chimen 1 lingura
- seminte de coriandru 1 lingura
- semințe de fenicul 1 lingura
- păstăi de cardamom 2
- coriandru o grămadă mare, tocată mărunt
- frunze de menta cam 20, tocate marunt
- usturoi 2 cuișoare, tăiate mărunt
- lămâi 2, cu coaja si zeama
- ulei de masline 100 ml
- paprika 1 lingura
- scorțișoară măcinată 1 lingura
- praf de ardei iute 1 lingura
harissa dressing
- usturoi 5 cuișoare, tocate
- ceapă ½, tocat
- ulei de masline
- roșii de vită 1, tăiat cubulețe
- roșii feliate tavă de 200 g
- zahăr o ciupitura
- pasta de harissa 2-3 linguri
varză roșie murată
- otet de vin rosu 150 ml
- zahăr Demerara 120 g
- semințe de muștar 1 lingura
- varza rosie 1 mic, scos miezul si feliat foarte fin
a servi
- pâine plată sau pâine pitta
- ardei iute murat
- ceapa rosie taiata marunt
- roșii feliate
- feta sfărâmat
- hummus
Metodă
-
Pasul 1
Pentru a face marinada picant, încălziți o tigaie mică și prăjiți semințele de chimen, semințele de coriandru, semințele de fenicul și păstăile de cardamom timp de câteva minute, până când sunt parfumate. Se răcește, apoi se macină până la o pulbere într-o râșniță de mirodenii sau un pistil și mojar. Se amestecă cu celelalte ingrediente pentru marinată și se condimentează cu 1 linguriță de sare și ½ linguriță de piper negru.
-
Pasul 2
Înțepăți mielul peste tot cu vârful unui cuțit. Pune mielul într-un vas mare de mică adâncime sau într-o pungă de congelare puternică, se toarnă peste marinată și se lasă peste noapte (cel puțin 4 ore).
-
Pasul 3
Pentru a face varza, fierbeți oțetul cu zahărul și semințele de muștar aproximativ 20 de minute – se va îngroșa puțin și devine foarte lucios. Se lasa sa se raceasca, apoi se toarna peste varza si se lasa cateva ore, amestecand din cand in cand. Scurgeți orice exces de lichid înainte de servire.
-
Pasul 4
Pentru dressing-ul de harissa, fierbeți usturoiul și ceapa în 3 linguri de ulei de măsline până se înmoaie. Adăugați roșiile și fierbeți timp de 10 minute, apoi amestecați într-un blender până la omogenizare. Adăugați un praf de zahăr și suficientă pastă de harissa până ajungeți la nivelul de căldură care vă place.
-
Pasul 5
Amestecați iaurtul grecesc cu menta și usturoiul și asezonați.
-
Pasul 6
Pentru a găti mielul, încălziți cuptorul la 170C/ventilator 150C/gaz 3. Încingeți o tigaie mare sau o tigaie grea, scoateți mielul din marinadă și gătiți-l pe grătar, răsturnând până se rumenește foarte bine peste tot (puteți faceți această etapă și pe un grătar când vremea este caldă). Transferați într-o tavă și fierbeți la cuptor timp de 1 oră.
-
Pasul 7
Odihnește-te sub folie timp de 20 de minute înainte de a tăia felii subțiri. Serviți cu iaurt cu mentă, dressing de harissa, varză murată și alte acompaniamente.
Informatii nutritionale
- Kcals 735
- Gras 44.4g
- Carbohidrați 8.5g
- Fibră 3.2g
- Proteină 67,8g
- Sare 1.2g