Tipul bucătăriei:
Risotto perfect
- servește 2-3
- Uşor
Faceți cea mai bună rețetă de risotto cu fructe de mare. Cu un pic de cunoștințe, acest risotto cremos, bogat în umami, cu orez perfect gătit este garantat. Iată cum să stăpânești acest clasic al mâncării italiene de confort
Încercați acest risotto clasic de fructe de mare, apoi verificați mai multe rețete de risotto, cum ar fi risotto cu ciuperci, risotto de pui și risotto sănătos.
Vrei să faci cel mai bun risotto? Risoturile primesc uneori un rap rău, considerat că consumă mult timp, intensivă în muncă și predispus la dezastre (nimănui nu îi place orezul lipicios, prea gătit). Cu toate acestea, realitatea este mult mai simplă. Urmați sfaturile experților din bucătăria noastră de testare pentru a obține risotto perfect de fiecare dată.
Cum se face risotto
Ce orez folosiți pentru risotto?
Risottos are nevoie de un orez bogat în amidon pentru acel finisaj cremos esențial. Cele două tipuri principale utilizate sunt carnaroli și arborio – ambele boabe scurte care conțin mult amidon și își păstrează forma și textura odată gătite.
De ce trebuie să amesteci risotto?
Este important să amestecați și să agitați risotto tot timpul gătitului. Boabele care se freacă unele pe altele eliberează amidon în sos, ceea ce creează o cremă topită. Cel mai bine este să folosiți o tigaie largă, prăjită sau sotată, deoarece înseamnă că puteți menține orezul în mișcare, iar suprafața largă oferă lichidului șansa de a se evapora uniform.
Ce temperatură este cea mai bună pentru a găti risotto?
Vrei să păstrezi totul la o temperatură relativ similară atunci când gătești risotto. Acoperirea orezului cu ulei și prăjirea timp de câteva minute îl aduce rapid la temperatura potrivită, iar adăugarea de fum fierbinte înseamnă treptat boabele gătite uniform, păstrându-și forma fără ca exteriorul să se rupă înainte ca centrul să fie gătit.
De ce adaugi vin la risotto?
Un strop de vin poate fi ceva care se simte ușor de lăsat deoparte, dar va face diferența față de felul de mâncare finit. Aciditatea din vin va ajuta la reducerea bogăției stocului bogat în umami, orez amidon, parmezan și unt.
Contează ce stoc folosiți?
Stocul este unul dintre elementele principale care aromează risotto. Folosiți cea mai bună calitate posibilă, de casă, dacă este posibil.
Ai nevoie să gusti risotto?
Este important să gustați orezul pe tot parcursul gătitului, deoarece orezul poate fi prea ușor de gătit, iar singura modalitate de a spune când este perfect este mâncând ceva! Folosiți o lingură curată de fiecare dată când gustați în scopuri de igienă.
Ce toppinguri ar trebui să utilizați?
Modul clasic de a termina risotto este de a bate în unt și parmezan (o tehnică cunoscută sub numele de mantecare în italiană). Adăugarea de lactate la sfârșit va adăuga bogăție și va reuni toate aromele, calmând totul și ajutând la îngroșarea ușoară. Lăsați câteva minute cu capacul să se odihnească înainte de servire.
Rețetă de risotto
Ingrediente
- ulei de măsline extra virgin 3 linguri
- fenicul 1 bec, tocat mărunt
- usturoi 2 cuișoare, feliate subțire
- semințe de fenicul ½ linguriță
- piure de tomate 2 lingurițe
- carnaroli sau orez arborio 200g
- vin alb 150ml
- pește sau stoc de pui ușor 1,2 litri
- roșii cherry 150g, înjumătățit
- midii sau scoici 150g
- calmar 1 glugă curățată, tăiată în inele de 1cm
- creveți curățați 150g, unt
- parmezan 75g, ras fin
- unt un buton bun
- lămâie o stoarcere de suc, plus pene de servit
- patrunjel cu frunze plate o mică mână
Metodă
-
Pasul 1
Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie mare, adâncă, la foc mediu și adăugați feniculul și un vârf de sare. Gatiti 15 minute pana cand feniculul este moale si incepand sa se caramelizeze. Includeți usturoiul și semințele de fenicul și gătiți un minut, apoi amestecați piureul de roșii și gătiți încă 2 minute. Adăugați orezul și gătiți-l timp de 2 minute, amestecând, până când toate boabele de orez sunt acoperite cu ulei și încep să se prăjească ușor. Se toarnă vinul și se balonează 2-3 minute sau până se reduce ușor.
-
Pasul 2
Puneți bulionul într-o tigaie și încălziți până la foc mic. Adăugați o oală din bulionul fierbinte la orez, amestecând constant, adăugând altele doar după ce lotul anterior a fost absorbit. Gatiti 15 minute, apoi gustati orezul. Ar trebui să fie aproape gătit, dar încă puțin cremos. Adăugați roșiile cherry, midiile, calmarul și creveții și gătiți ușor până când midiile se deschid și creveții devin roz, adăugând mai mult stoc, astfel încât risotto să rămână sărac.
-
Pasul 3
Condimentați și adăugați parmezanul, untul și sucul de lămâie, amestecând până se topește și se combină.
-
Pasul 4
Se lasă să se odihnească cu capacul pentru câteva minute, apoi se pune lingura în boluri puțin adânci, se împrăștie peste pătrunjel și se servește cu pene de lămâie.
Informatii nutritionale
- Kcals 671
- Gras 23.5g
- Saturează 8.3g
- Carbohidrați 59,8g
- Zaharuri 5g
- Fibră 4.4g
- Proteină 44,7g
- Sare 3.6g