Tipul bucătăriei:
Sambal de nucă de cocos
- servește 4 persoane
- Uşor
Cocos sambal (pol sambal) este servit la aproape fiecare masă din Sri Lanka. Această rețetă ușoară este gata în 15 minute și ar avea un gust grozav cu pâlnii de ouă
Această rețetă de sambal de nucă de cocos este extrasă din cartea lui Peter Kuruvita Serendip: My Sri Lankan Kitchen (16,99 GBP, Murdoch Books). Aflați mai multe despre mâncarea din Sri Lanka cu ghidul lui Peter, apoi verificați rulourile de carne de oaie din Sri Lanka, buncărele de ouă, curry de pui din Sri Lanka și rețete mai delicioase din Sri Lanka.
Peter spune: „Sambalul proaspăt de pol (nucă de cocos) este excelent pentru toate și este servit cu aproape fiecare masă, inclusiv micul dejun, când este mâncat cu buncăruri de ouă și baie kiri (orez din lapte de cocos). Cocosul deshidratat nu este la fel de suculent ca nuca de cocos proaspătă, dar este o alternativă acceptabilă. Am folosit boia numai pentru a da sambalului o culoare roșie bogată – puteți folosi mai mult ardei iute roșu dacă doriți să fie foarte fierbinte. Fulgii de pește Maldive au aceeași importanță în gătitul din Sri Lanka ca și pasta de creveți în gătitul thailandez, indonezian sau malaezian. Utilizate cu ușurință în majoritatea curry-urilor din Sri Lanka ca agent de îngroșare, acestea sunt un ingredient cheie în sambolurile pol și seeni (făcute cu ceapă) și fac parte din secretul obținerii unei arome autentice din Sri Lanka. Au o aromă puternică și o aromă minunată de fum. ”
Ingrediente
- boabe de piper negru întregi 1 linguriță
- Fulgi de pește Maldive 1 linguriță
- ceapa rosie ½ mici, tocate mărunt
- praf de ardei iute 2 lingurițe
- boia fierbinte 1 linguriță
- nucă de cocos proaspătă 1 nucă de cocos deshidratată mare, rasă sau 100g, combinată cu 100ml apă
- lămâie verde 1, suc
Metodă
-
Pasul 1
Măcinați boabele de piper și fulgii de pește împreună cu un pistil mare și mortar până când se formează o pastă grosieră. Adăugați ceapa, ardeiul iute și boiaua și lira până se combină, apoi adăugați nuca de cocos și lira din nou până se amestecă bine.
-
Pasul 2
Se amestecă sucul de lămâie, puțin câteodată, astfel încât sambalul să nu fie prea acru, apoi se condimentează după gust cu sare. Sambalul va fi păstrat la frigider într-un recipient etanș timp de cinci zile.
Informatii nutritionale
- Kcals 176
- Gras 15.9g
- Saturează 13.4g
- Carbohidrați 2.8g
- Zaharuri 2.7g
- Fibră 5.8g
- Proteină 2.7g
- Sare 0,2g