Tipul bucătăriei:
Aluat scurt
- face 300g
- Puțin efort
Uită de gata făcută, fă-ți propriul prajit de la zero cu cea mai simplă rețetă a noastră. Durează doar 15 minute, așa că de ce nu? Perfect pentru următoarea ta plăcintă cu bezea cu lămâie.
Odată ce ți-ai perfecționat aluatul de prăjitură, folosește-l în rețeta noastră de quiche Lorraine, plăcintă cu cireșe sau tarte tatin cu roșii.
Ingrediente
- făină simplă 200 g (făină fină simplă face un patiserie mai bună dacă o poți obține)
- unt 50g, moale
- untură 50 g, rece
- zahăr pudră 2-3 linguri (optional)
Metodă
-
Pasul 1
Cerneți făina (nu sări peste acest pic, aerează făina și ușurează aluatul) și turnați-o într-un robot de bucătărie sau un bol. Adăugați grăsimile. Dacă procesați, utilizați butonul de puls pentru a obține pesmet, astfel încât să nu-l supraprocesați.
Adăugați un praf de sare și zahăr, dacă folosiți, și amestecați. Pune într-un castron. Dacă faceți aluatul manual, frecați grăsimile în făină cu vârful degetelor până obțineți același rezultat.
-
Pasul 2
Adăugați 1 lingură de apă rece și amestecați cu un cuțit pentru a începe să aduceți aluatul împreună (doriți să aveți cât mai puțin contact cu aluatul pentru a nu se încinge prea mult). Apoi folosiți vârfurile degetelor pentru a face din aluat o bilă, adăugați mai multă apă, picurare cu picurare dacă este nevoie, până când bila de aluat părăsește părțile laterale ale vasului.
Înfășurați în folie alimentară sau puneți într-o pungă de plastic, aplatizați pe un disc gros și lăsați-l la rece timp de 30 de minute. Nu sări peste nici acest pic, vă face aluatul mai ușor de întins.
-
Pasul 3
Odată răcit, întindeți pe o suprafață ușor înfăinată cu un sucitor ușor înfăinat până la grosimea de care aveți nevoie, dând aluat un sfert de rotire la fiecare câteva rulouri pentru a-l ajuta să-și păstreze forma.
Crusta este gătită în general la aproximativ 200 c/ventilator 180/gaz 6 în funcție de rețetă și este tapetată cu pergament de copt și umplută cu fasole pentru copt (baking blind) pentru a nu se umfla în timp ce se gătește.
Informatii nutritionale
- Kcals 1499
- Gras 93.2g
- Saturate 49.2g
- Carbohidrați 155,7g
- Fibră 6.2g
- Proteină 19.1g
- Sare 1,79g