Tipul bucătăriei:
Tarte tatin
- serveste 8
- Puțin efort
Tarta noastră clasică este mai ușor decât crezi să faci. Cu caramel lipicios, mere acidulate și produse de patiserie cu unt, acest desert clasic francez face o budincă reconfortantă și impresionantă.
Ingrediente
- mâncând mere 5-7 (folosește un amestec de dulce și ascuțit, eu am folosit Granny Smith’s și Cox’s Orange Pippins)
- zahăr granulat auriu 175 g
- unt 50 g, tăiate cubulețe
- aluat foietaj tot unt Foaie gata rulată de 325 g
- inghetata de vanilie a servi
Metodă
-
Pasul 1
Încinge cuptorul la 190C/ventilator 170C/gaz 5. Tăiați merele în jumătate, curățați-le, cu miezul și lăsați deoparte.
-
Pasul 2
Puneti zaharul si 100 ml apa intr-o tigaie de 20 cm rezistenta la cuptor si amestecati cu o lingura de lemn. Pune tigaia la foc mediu și gătește, fără a amesteca, până când siropul se caramelizează la un maro auriu intens. Luați de pe foc. Adăugați un praf de sare și unt și înclinați cu grijă tigaia înainte și înapoi pentru a o amesteca.
-
Pasul 3
Aranjați merele, rotunjite în jos, în tigaie, cuibărându-le cât mai aproape una de cealaltă, tăind unele în sferturi sau bucăți mai mici pentru a umple golurile. Așezați foaia de aluat deasupra tavii și folosiți un cuțit pentru a tăia un cerc care este puțin mai mare decât tava. Îndoiți marginile aluatului în interiorul tavii (folosește mânerul unui cuțit de masă, nu degetele) în jurul merelor. Coaceți 25-30 de minute sau până când aluatul devine maro auriu.
-
Pasul 4
Când tarta iese din cuptor, lăsați un minut, apoi acoperiți tava cu o farfurie (și mâinile cu o cârpă pentru cuptor, deoarece se va scurge niște caramel fierbinte) și răsturnați cu grijă tarta pe farfurie. S-ar putea să fie nevoie să răzuiți niște caramel din tigaie peste mere. Aveți grijă și la mânerul tăvii, deoarece va fi încă fierbinte din cuptor. Se serveste cu inghetata de vanilie.
Informatii nutritionale
- Kcals 338
- Gras 15.8g
- Saturate 10.7g
- Carbohidrați 44,8g
- Fibră 2.6g
- Proteină 2.6g
- Sare 0,3g