Tipul bucătăriei:
Sunca vegana glazurata
- servește 8-10
- Un mic efort
Această „șuncă” seitan este o alternativă de carne perfect festivă, care se va menține ca o piesă centrală pentru cina de Crăciun. Resturile fac sandvișuri fantastice de „șuncă” și muștar pentru ziua boxului
Încercați această rețetă de șuncă vegană pentru o cină vegană de Crăciun, apoi verificați friptura noastră de vegan Wellington și nuci vegane.
Seitanul este aburit pentru o textură delicată, cărnoasă, înainte de a fi glazurat și prăjit până când este auriu și caramelizat la exterior. Feliat subțire și servit fierbinte, acesta este un acompaniament perfect pentru fripturi și toate garniturile.
Ingrediente
JAMON SEITAN
- gluten vital din grâu 400g, (vezi notele bucătarului)
- pudra de ceapa 2 linguri
- praf de usturoi 1 lingură
- sfeclă roșie coaptă 300g
- tofu mătăsos 190g
- pasta de miso albă sau maro 4 linguri
- Marmite 3 linguri
- ulei vegetal 50 ml
- fum lichid 3 linguri
- sare de mare fină 1 linguriță
- stoc de legume 200 ml
- fulgi de sare de mare
MARMURA SEITANĂ
- gluten vital din grâu 120g
- pastă albă de miso 1 lingură
- fasole cannellini 115g tablă, scursă
- ulei vegetal 2 linguri
- tofu mătăsos 155g
- lapte de plante 100 ml
- sare de mare fină ½ linguriță
GLAZE DE ZAHAR MARO
- zahăr brun moale deschis 150g
- sirop de arțar sau agave 60g
- pudra de muștar ½ linguriță
- oțet de mere 60ml
- boabe de piper negru măcinat pentru a face ½ linguriță
- scorțișoară măcinată ½ linguriță
- condiment măcinat Sp linguriță
Metodă
-
Pasul 1
Pentru a face șunca de seitan, puneți glutenul vital din grâu și pulberile de ceapă și usturoi în castronul unui mixer cu suport pentru cârlig de aluat.
-
Pasul 2
Se amestecă restul de ingrediente de șuncă seitan într-un blender de mare viteză până se omogenizează, apoi se toarnă peste gluten. Frământați la o viteză medie timp de 5-8 minute sau până când se formează un aluat. Îndepărtați, înfășurați bine și lăsați deoparte.
-
Pasul 3
Pentru a face marmura seitan, curățați vasul mixerului și blenderul. Puneți glutenul vital din grâu în vasul mixerului, iar restul ingredientelor în blender. Se amestecă până se omogenizează, apoi se toarnă peste gluten. Frământați amestecul folosind cârligul pentru aluat la o viteză medie timp de 5-8 minute sau până când formează un aluat.
-
Pasul 4
Împărțiți aluatul de șuncă seitan în trei bucăți aproximativ uniforme.
-
Pasul 5
Împărțiți marmura seitanului în două bucăți. Tăiați din nou una dintre jumătăți, astfel încât să aveți în total trei bucăți de marmorare. Puneți una dintre bucățile mai mici de aluat marmorat pe o suprafață de lucru curată. Rulați-l cât puteți de subțire. Dacă aluatul continuă să revină, acoperiți-l și lăsați-l să se relaxeze 10 minute – aluatul ar trebui să fie mult mai maleabil.
-
Pasul 6
Odată întins subțire, puneți una dintre bucățile de șuncă de seitan pe marmorarea rulată. Înfășurați marmorarea peste șuncă și ciupiți-o pentru a sigila. Pus deoparte.
-
Pasul 7
Repetați procesul cu cealaltă bucată mică de marmorare și o bucată de aluat de șuncă seitan. Pus deoparte.
-
Pasul 8
Formați aproximativ cele trei bucăți de aluat (două înfășurate în marmorare și una despachetată) împreună într-un cilindru sau
formă de „carne prăjită”. Pus deoparte. -
Pasul 9
Rolați bucata mare de marmorare și puneți cele trei bucăți de aluat în centru. Înfășurați marmorarea complet în jurul aluatului și ciupiți fundul pentru a sigila.
-
Pasul 10
Înfășurați șunca de seitan bine cu hârtie de copt, urmată de o peliculă termoizolantă sau muselină, legată cu șnurul bucătarului.
-
Pasul 11
Puneți un coș cu aburi într-o tigaie mare cu apă și puneți șunca de seitan în coș. Acoperiți cu un capac și aburiți timp de 3 ore, completând apă, având grijă să nu lăsați tigaia să se usuce.
-
Pasul 12
Scoateți cu atenție șunca din tigaie și încălziți cuptorul la 200C / ventilator 180C / gaz 6. Desfaceți șunca și lăsați-o să se răcească timp de 10 minute. Scorați cu atenție forme de diamant pe suprafața sa folosind un cuțit ascuțit.
-
Pasul 13
Puneți toate ingredientele pentru glazura de zahăr brun într-o tigaie mică cu un vârf de sare de mare și încălziți la foc mic. Fierbeti pana cand zaharul s-a dizolvat complet. Se ia de pe foc.
-
Pasul 14
Puneți seitanul marcat într-o tavă de prăjire și amestecați peste tot (sus și jos) cu jumătate de glazură. Se presară fulgi de sare de mare. Prajiti 40 de minute, adaugand mai multa glazura pe toata suprafata la fiecare 10 minute. Marginile trebuie să fie clare și rumenite ușor. Dacă seitanul se rumeneste prea repede, acoperiți-l cu folie pentru a preveni arderea.
-
Pasul 15
Se scoate din cuptor, se toarnă ultima dată și se lasă să se odihnească 15 minute înainte de servire – acest lucru va ușura felierea.
Informatii nutritionale
- Kcals 417
- Gras 10g
- Saturează 0,8g
- Carbohidrați 34.1g
- Zaharuri 21.4g
- Fibră 2.4g
- Proteină 46,5g
- Sare 2.4g