Tipul bucătăriei:
Plăcinta ciobanească provensală de la Café Pistou
- serveste 4
- Puțin efort
Acest fel de mâncare Café Pistou iese din meniu: cum îndrăznesc francezii să dea ceva atât de britanic o schimbare franceză!
Dezvoltat de bucătarul Alex Mackay (care a petrecut mulți ani în Provence), schimbă mielul cu brânză de oaie – feta este umplutura principală, amestecată cu ingrediente ratatouille (vinete, ceapă, ardei și roșii) și este acoperită cu piure de năut. Uitați de piure – aluatul brique este toppingul final, iar coaja de portocală uscată este ingredientul care o transformă în ceva destul de sublim.
Ingrediente
- ceapă 1, decojite și tăiate în bucăți
- usturoi 4 cuișoare, decojite și tăiate felii
- ardei roșu 1, tăiat în bucăți
- ulei de masline 2 linguri
- coaja de portocala 2 benzi
- roșii feliate 6-8 mari sau 1 conserve
- ulei vegetal 3 linguri
- Vânătă tăiate în bucăți
- linte puy fiartă 125 g, (1/2 pungă de negustor gourmet)
- stoc de legume 8 linguri
- smochine uscate 4 linguri de tocat mărunt
- feta 150g, maruntita
- busuioc tocat pentru a face 4 linguri
- boia afumată
Topping
- naut 400g, tavă, păstrând lichidul
- usturoi 1 cuișoare, curățat și tăiat felii
- ulei de masline 3 linguri
- tot laptele 6-8 linguri
- brique sau aluat filo4 foi
Metodă
-
Pasul 1
Pentru a face ratatouille, adăugați ceapa, usturoiul, ardeiul, uleiul de măsline, coaja de portocală și 2 linguri de apă într-o tigaie mică, de mărime medie, cu capac, la foc mediu. Adăugați o jumătate de linguriță de sare și un sfert de linguriță de zahăr.
-
Pasul 2
Acoperiți și transpirați timp de 10 minute, amestecând din când în când, până când ceapa devine translucidă și miroase dulce.
-
Pasul 3
Încinge o tigaie mare cu 3 linguri de ulei vegetal. Adăugați bucățile de vinete într-un singur strat și prăjiți timp de 4-5 minute până se rumenesc ușor. Se condimentează și se transferă pe un platou.
-
Pasul 4
Adăugați vinetele la amestecul de ceapă și ardei. Adăugați roșiile din conserva cu sucul lor. Aduce la fierbere. Reduceți căldura la mediu/mic.
-
Pasul 5
Acoperiți ratatouille-ul cu hârtie rezistentă. Fierbeți ușor timp de 20-25 de minute până când legumele se topesc foarte moi. Ridicați hârtia și amestecați din când în când pentru a vă asigura că ratatouille-ul nu se lipește de fundul cratiței. Scoateți hârtia și aruncați coaja de portocală. Se adauga lintea, bulionul de legume, smochinele uscate, feta si busuiocul taiat felii. Se condimenteaza cu sare, zahar pentru a echilibra aciditatea rosiilor si boia afumata.
-
Pasul 6
Pentru a face piureul de năut, puneți năutul, lichidul lor, usturoiul și 3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mică. Pune tigaia pe foc iute si da sa fiarba. Fierbeți până când rămân toate, cu excepția a aproximativ 6 linguri de lichid. Se adauga laptele, se aduce din nou la fiert. Pune într-un robot de bucătărie. Se amestecă până când piureul este omogen. Dacă piureul este prea gros, adăugați mai mult lapte câte 1 lingură o dată. Ar trebui să terminați cu aproximativ 400 g.
-
Pasul 7
Încinge cuptorul la 200C/ventilator 180C/gaz 6.
-
Pasul 8
Întindeți amestecul de ratatouille în 4 vase mici rezistente la cuptor. Turnați piureul de năut în centrul fiecăruia, apoi folosiți o spatulă pentru a-l netezi până la margini. Nu împingeți prea tare, dar nu vă faceți griji dacă piureul se scufundă puțin în linte.
-
Pasul 9
Pentru a face toppingul, puneți foile de aluat brique pe blatul de lucru. Stropiți-le cu boia afumată. Unge-le peste tot cu ulei de măsline. Strângeți aluatul în mărimea vaselor. Încercați să păstrați cât mai mult din aluat pe suprafața piureului de năut. Coaceți 12-15 minute până când sunt fierbinți și aurii.
ACEASTA RETETA NU A FOST TESTATA IN BUCATAREA MASLINELOR